Patienten var henvist til en opfølgende samtale

Regionen handlede ikke i strid med reglerne om retten til hurtig udredning. Patienten var henvist til en opfølgende samtale på sygehuset. Reglerne om retten til hurtig udredning gjaldt derfor ikke.

Sagsnummer:

24SFP126

Offentliggørelsesdato:

onsdag den 11. september 2024

Juridisk tema:

Ret til hurtig udredning på sygehus, Hurtig behandling af kræft- og hjertesygdomme

Kategori:

Patientrettigheder

Region A har ikke handlet i strid med reglerne om maksimale ventetider.

Region A har ikke handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.

Det betyder, at du blev tilbudt en forundersøgelse inden for de maksimale ventetider.

Det betyder, at du ikke havde ret til at blive udredt inden for 30 dage ved henvisningen den 6. juli 2020.

Du kan læse mere på de næste sider.

KLAGEN

Du har klaget over:

  • at du ikke blev tilbudt en forundersøgelse inden for de maksimale ventetider.
  • at du ikke blev udredt hurtigt nok.

Vi tager ikke stilling til den lægefaglige vurdering. Det betyder, at vi ikke tager stilling til, om du blev tilbudt den rigtige undersøgelse eller den rigtige behandling. Denne del af klagen er behandlet på sagen med sagsnummer ████.

SAGSFREMSTILLING

Vi har lagt vægt på oplysningerne i journalen, hvis der ikke står andet.

Den 6. juli 2020 blev du henvist til Afdeling A, Hospital A på grund af åndenød, væskeophobning i benene og uregelmæssig puls.

Den 8. juli 2020 blev du indkaldt til en ultralydsskanning af hjertet (ekkokardiografi) den 16. juli 2020. Det fremgik af indkaldelsesbrevet, at patientrettighederne midlertidigt var suspenderet på grund af corona-epidemien.

Den 16. juli 2020 mødte du som planlagt til skanning. På baggrund af skanningen og tidligere undersøgelser blev du henvist til en røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer (KAG) på Afdeling B, Hospital B. Der blev samtidig planlagt yderligere undersøgelser på Hospital A, herunder en lungefunktionsundersøgelse og en monitorering af hjerterytmen (holtermonitorering). Du fik en tid til holtermonitoreringen den 15. oktober 2020.

Den 17. juli 2020 blev henvisningen til KAG afvist, fordi Afdeling B, Hospital B vurderede, at det ikke var den korrekte undersøgelse at starte med. Den 30. juli 2020 blev du derfor i stedet henvist til en hjerte-CT-skanning. 

Den 5. august 2020 blev skanningen udført. Skanningen viste normale koronakar, men den gav mistanke om en tumor i venstre lunge samt forstørrede lymfeknuder. Den 6. august 2020 blev du derfor henvist til en CT-skanning af brystkassen.

Den 10. august 2020 blev CT-skanningen gennemført, og den bekræftede mistanken om en tumor. Den 13. august 2020 blev du derfor henvist til Afdeling C, Hospital B med mistanke om kræft i lungen.

Den 14. august 2020 blev der planlagt en PET-CT-skanning den 19. august 2020 og en efterfølgende undersøgelse i Afdeling D den 24. august 2020.

Den 19. august 2020 blev PET-CT-skanningen gennemført som planlagt. På baggrund af skanningen vurderede man, at forandringerne kunne være kræft eller en inflammationssygdom, herunder bindevævssygdommen sarkoidose. For at afklare dette blev der ved undersøgelsen den 24. august 2020 blandt andet planlagt en kikkertundersøgelse af lungerne (bronkoskopi) med udtagelse af vævsprøver (biopsier). Bronkoskopien blev udført den 1. september 2020. 

Den 8. september 2020 mødte du til svar på undersøgelsen. Vævsprøverne viste, at du havde sarkoidose i lungen. Det var aktuelt ikke nødvendigt at behandle dig for denne sygdom.

Din almene tilstand var dog på dette tidspunkt præget af træthed, og for at komme nærmere årsagen til dette blev du henvist tilbage til Afdeling A, Hospital A med henblik på en fornyet kardiologisk vurdering med fokus på kardiel sarkoidose. Dit igangværende forløb i afdelingen var dog endnu ikke afsluttet, idet du havde den planlagte tid til påsætning af hjertebåndoptager den 15. oktober 2020. Du fik en ny tid til dette den 10. september 2020. Du blev yderligere indkaldt til en ultralydsundersøgelse af hjertet den 12. oktober 2020. 

Den 12. oktober 2020 mødte du til samtale og ultralydsundersøgelse af hjertet. På baggrund denne og tidligere undersøgelser, kunne kardiel sarkoidose ikke be- eller afkræftes, og der blev derfor bestilt en MR-skanning af hjertet.

Den 18. november 2020 blev MR-skanningen udført. Den viste ingen tegn på kardiel sarcoidose.

Den 21. november 2020 blev du informeret om resultatet af skanningen i et brev. Der var ikke fundet nogen tegn på sygdom.

Den 5. februar 2021 oplyste du i forbindelse med en kontrol af dit kolesteroltal, at du ikke syntes, at du var helt afklaret kardiologisk. Der blev derfor sendt en besked til overlægen i Afdeling A om, at du ønskede at få svar og information om den videre plan.

Den 10. februar 2021 sendte din læge en ny henvisning til Afdeling A med henblik på en samtale med hjertelægerne.

Den 11. marts 2021 fik du en tid til en konsultation med ultralydsundersøgelse af hjertet den 9. april 2021. Denne tid blev ændret til den 27. april 2021.

Du har oplyst, at du blev sat i kræftpakke, da man ved en CT-skanning fandt en tumor i lungerne og forstørrede lymfeknuder. Siden har du intet hørt, og du har ikke kunne få kontakt til læger eller behandlersystemet. Sideløbende er der kørt et forløb med mistanke om sarkoidose, som man har skønnet vigtigere end tumoren. Generelt kan du ikke få kontakt eller svar på undersøgelser og prøver.

BEGRUNDELSE

Reglerne om maksimale ventetider ved behandling af kræft

Der er maksimale ventetider for behandling af patienter, der er henvist til undersøgelse eller behandling for en livstruende kræftsygdom.

Reglerne om maksimale ventetider handler om ventetiden på bestemte dele af undersøgelsen og behandlingen. Reglerne handler derimod ikke om længden af det samlede undersøgelses- og behandlingsforløb. Den samlede ventetid før den egentlige kræftbehandling er derfor ikke omfattet af reglerne om maksimale ventetider. Reglerne svarer heller ikke altid til de mål for ventetider, som findes i Sundhedsstyrelsens kræftpakker. Det er fordi et kræftpakkeforløb ikke er en patientrettighed. Pakkeforløbet er en lægefaglig målsætning for, hvordan behandlingen af en kræftpatient bør være.

En patient skal have tilbudt en forundersøgelse inden for 14 dage, fra et sygehus har modtaget en henvisning, der indeholder oplysning om kræft eller mistanke om kræft. Det gælder også, når der opstår mistanke om kræft i forbindelse med en patients behandling på et sygehus.

Vores resultat

Vi vurderer, at du blev tilbudt en forundersøgelse inden for de maksimale ventetider.

Vi har lagt vægt på: 

  • at mistanken om kræft opstod på baggrund af CT-skanningen af hjertet den 5. august 2020, da denne rejste mistanke om en tumor i lungerne og forstørrede lymfeknuder.
  • at du blev tilbudt en forundersøgelse i form af en CT-skanning af brystkassen den 10. august 2020. Det er mindre end 14 dage, fra mistanken om kræft opstod.                                                        

Regionen har derfor ikke handlet i strid med reglerne om maksimale ventetider.

Reglerne om retten til hurtig udredning

Når en patient bliver henvist til udredning på et sygehus, har patienten ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt.

Det betyder, at sygehuset, når det er fagligt muligt, skal tilrettelægge udredningsforløbet, så patienten inden for fristen kan få at vide, hvad patienten fejler, eller eventuelt at patienten ikke fejler noget. Sygehuset skal også oplyse, om patienten skal observeres, behandles eller ikke behandles.

Fristen på 30 dage løber fra den dag, sygehuset modtager henvisningen, til den dag, udredningen er afsluttet.

Hvis udredningen er afsluttet med information om, at patienten ikke fejler noget, er en kontrol eller opfølgende samtale ikke en del af udredningen. Reglerne indeholder ikke en tidsfrist ved henvisning til en opfølgende samtale.

Regionerne fik i marts 2020 mulighed for at suspendere visse af patientrettighederne med det formål at frigøre ressourcer til behandling af Covid-19-patienter. Reglerne om at en patient har ret til hurtig udredning kunne suspenderes på grund af Covid-19 i perioden fra den 18. marts 2020 til og med den 28. februar 2021. Det var muligt at udskyde både planlagte og fremtidige undersøgelser, behandlinger, indkaldelser m.v.

Vores resultat

Vi vurderer, at du ikke havde ret til at blive udredt inden for 30 dage ved henvisningen den 6. juli 2020.

Vi vurderer, at henvisningen den 10. februar 2021 ikke var en ny henvisning til udredning.

Vi har lagt vægt på:

  • at Hospital A modtog din henvisning den 6. juli 2020. 
  • at du var færdigudredt den 21. november 2020, da du blev informeret om, at MR-skanningen ikke havde vist tegn på sygdom. 
  • at regionen suspenderede retten til hurtig udredning fra den 18. marts 2020 til og med den 28. februar 2021.
  • at du derfor ikke havde ret til at blive udredt inden for 30 dage i denne periode.
  • at henvisningen den 10. februar 2021 var en henvisning til en opfølgende samtale, fordi du var i tvivl, om du havde haft en blodprop i hjertet, og om CT-skanningen af hjertet kunne udelukke hjerte-kar-forsnævringer.
  • at der derfor ikke gjaldt en frist for afholdelse af samtalen.

Regionen har derfor ikke handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.

REGLER

Vi har afgjort sagen efter:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 6, stk. 1, nr. 4, om udredning efter § 82 b i sundhedsloven
  • § 6, stk. 1, nr. 5, om maksimale ventetider for behandling af livstruende sygdomme efter § 88 i sundhedsloven

Bekendtgørelse nr. 210 af 27. januar 2022 af sundhedsloven:

  • § 82 b om udredning
  • § 88 om maksimale ventetider

Bekendtgørelse nr. 584 af 28. april 2015 om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme:

  • § 1, stk. 1, om den omfattede patientgruppe
  • § 2, stk. 1, nr. 1-5, om tidsfristerne for iværksættelse af forundersøgelse eller behandling

Bekendtgørelse nr. 657 af 28. juni 2019 om ret til sygehusbehandling m.v.:

  • § 14, stk. 1, om udredning inden for 1 måned
  • § 20, stk. 1, 2. pkt., om beregning af tidsfristen for udredning

Bekendtgørelse nr. 219 af 17. marts 2020 om begrænsning af rettigheder på sundheds- og ældreområdet i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom 2019 (COVID-19):

  • § 2, stk. 1, om regionsrådets ret til prioritering af regionens behandlings- og personalekapacitet
  • § 2, stk. 2, nr. 3, om regionsrådets ret til at se bort fra retten til hurtig udredning
  • § 14, stk. 1, om ikrafttrædelse. 

Vejledninger

Vejledning nr. 9259 af 28. april 2015 om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmisk hjertesygdomme.

  • Afsnittet om definition af patientgruppe
  • Afsnittet om henvisning og opgørelse af maksimale ventetid

Vejledning nr. 9988 af 22. september 2016 om frit sygehusvalg, udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning og information til henviste patienter

  • Pkt. 2.0 om ret til hurtig udredning