Laserbehandling af solpigmenteret hud
Sygeplejerske Nina Ha (aut. ID 0FZH1) får kritik for at foretage laserbehandling med henblik på permanent hårfjerning i et område med solpigmenteret hud. (Offentliggøres pga. afgørelse om kosmetisk behandling)
Sagsnummer:
25DNM19
Offentliggørelsesdato:
fredag den 2. maj 2025
Speciale:
Kosmetik
Faggruppe:
Sygeplejersker
Behandlingssted:
Øvrig privatpraksis
Type:
Behandling
Kategori:
Afgørelser med navn
Kritik
Sygeplejerske Nina Ha (aut. ID 0FZH1) fra Behandlingssted 1, får kritik for behandlingen den 20. juli 2024.
Klagen
Du har klaget over, at du ikke fik en korrekt behandling af sygeplejerske Nina Ha hos Behandlingssted 1, den 20. juli 2024.
Vi har forstået, at det centrale i din klage er, at:
- en laserbehandling med henblik på permanent hårfjerning ikke blev foretaget på relevant vis, da der opstod en forbrænding og efterfølgende hypopigmentering.
Sagsfremstilling
Vi har brugt oplysningerne i journalen, hvis vi ikke har skrevet andet.
Den 20. juli 2024 fik du som 46-årig foretaget laserbehandling med henblik på permanent hårfjerning af sygeplejerske Nina Ha hos Behandlingssted 1. Det blev noteret, at det var din 8. behandling, samt at du havde oplevet god effekt af tidligere behandlinger, og at der aktuelt var få hårsække og fine hår tilbage. Det blev endvidere noteret, at dine underben aktuelt ikke kunne behandles grundet solregi. Sygeplejersken behandlede herefter dine armhuler med GentleLase 755nm: 20 mm, 12 J/cm, 5 ms og intimområdet med GentleLase 755nm: 20 mm, 12 J/cm, 10 ms. Sygeplejersken noterede efter behandlingen, at denne var forløbet som forventet, og at der ikke var nogen uventede reaktioner.
Senere samme dag henvendte du dig til Behandlingssted 1 på mail, hvor du vedhæftede billeder, som viste røde plamager på dine øvre lår/bikinilinjen. Det blev noteret, at Behandlingssted 1 efterfølgende havde kontaktet dig telefonisk og på mail og havde anbefalet dig at anvende Sheald på det berørte område.
Den 15. august 2024 var du til en kontrol hos Behandlingssted 1, da du havde fået en forbrænding efter laserbehandlingen. Der blev foretaget en objektiv undersøgelse, hvor der blev fundet postinflammatorisk hypopigmentering svarende til dit øvre lår/bikinilinjen. Rødmen var aftaget, og din hud fremstod ikke inflammeret. Den omkringliggende hud var solpigmenteret, og der sås en tydelig overgang til ikke-solpigmenteret hud i trussekanten. Det blev vurderet, at den postinflammatoriske hypopigmentering var opstået som følge af, at der var foretaget laserbehandling i et område, hvor huden var tydeligt solpigmenteret og dermed ikke egnet til behandling på det givne tidspunkt. Dertil havde fluence været øget til 12J, som var indenfor behandlingsalgoritmen, men som ikke havde været nødvendigt tidligere i forløbet, hvor du havde responderet på mindre styrke. Det blev vurderet, at hypopigmenteringen sandsynligvis var varig, men at der var en lille mulighed for reduktion heraf over de næste 6-12 måneder. Du blev oplyst om, at behandling med Protopic én gang dagligt i tre måneder kunne forsøges.
Begrundelse
Vi behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed. En autoriseret sundhedsperson skal udvise omhu og samvittighedsfuldhed i sit sundhedsfaglige virke.
Vi vurderer i vores afgørelse, om den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det betyder, at vi tager stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Normen er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, sundhedspersonen har på behandlingstidspunktet.
Vi tager ikke stilling til, om en patient har modtaget den bedst mulige behandling.
Vores resultat
Vi vurderer, at der er grundlag for at kritisere sygeplejerske Nina Ha for behandlingen.
Vi har lagt vægt på, at:
- laserbehandling med henblik på permanent hårfjerning skal udføres med behørig hensyntagen til patientens hudtilstand, herunder eventuel solpigmentering. Det skyldes, at det er almindeligt kendt, at laserbehandling med henblik på permanent hårfjerning kan medføre bivirkninger som forbrændinger og postinflammatorisk hypopigmentering, hvilket oftere opstår, hvis der behandles i et solpigmenteret område.
- solpigmenteret hud indeholder en højere koncentration af melanin, som absorberer mere laserenergi. Dette kan medføre en skadelig varmeeffekt på huden og efterlade varige pigmentforandringer. Laserbehandling i solpigmenterede områder bør derfor generelt frarådes, da risikoen for bivirkninger er forhøjet.
- sygeplejerske Nina Ha ikke burde have foretaget laserbehandling med henblik på permanent hårfjerning svarende til dit øvre lår/bikinilinjen, hvor din hud var solpigmenteret, da dette øger risikoen for forbrændinger og hypopigmentering.
- sygeplejerske Nina Ha foretog laserbehandling svarende til dit øvre lår/bikinilinjen, selvom din hud var solpigmenteret. Sygeplejersken anvendte desuden en højere fluence ved behandlingen, selvom du tidligere havde responderet på en mindre styrke, hvilket medførte, at der opstod en forbrænding og efterfølgende hypopigmentering i det behandlede område.
Sygeplejerske Nina Ha har derfor handlet under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af dig den 20. juli 2024 hos Behandlingssted 1.
Offentliggørelse
Afgørelsen vil blive offentliggjort på vores hjemmeside og på sundhed.dk med angivelse af sygeplejerske Nina Has titel, navn og autorisationsID.
Afgørelsen vil blive offentliggjort. Det skyldes, at der er tale om et kosmetisk indgreb, hvor det kosmetiske hensyn udgør den afgørende indikation, eller en behandling hvor hovedformålet er at forandre eller forbedre udseendet.
Patientens navn og alle andre navne, herunder stednavne og navne på sygehuse og afdelinger, vil blive anonymiseret ved offentliggørelsen.
Regler
Vi har afgjort sagen efter:
Dagældende bekendtgørelse nr. 962 af 16. august 2024 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- § 2, stk. 1, om klager over sundhedsfaglig virksomhed
- § 3, stk. 1, om klager over sundhedsfaglig virksomhed
Bekendtgørelse nr. 1008 af 29. august 2024 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven)
- § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed
Bekendtgørelse nr. 962 af 16. august 2024 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet som ændret ved lov nr. 647 af 11. juni 2024 og lov nr. 1673 af 30. december 2024 (klage- og erstatningsloven)
- § 17 om offentliggørelse af afgørelse om sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed
Bekendtgørelse nr. 1109 af 11. september 2015 om offentliggørelse af afgørelser m.v. i klagesager på sundhedsområdet
- § 4, stk. 1 om kritik i forbindelse med kosmetisk behandling