Relevant samtykke fra 17-årig til røntgenoptagelse
Tandplejer får ikke kritik for at forældre ikke blev inddraget, da en 17-årig selv gav informeret samtykke til optagelse af røntgenbilleder.
Sagsnummer:
24DNU22
Offentliggørelsesdato:
tirsdag den 5. marts 2024
Speciale:
Tandpleje og -behandling
Faggruppe:
Tandlæger
Behandlingssted:
Tandlægeklinikker
Type:
Behandling, Indhentelse af informeret samtykke
Kategori:
Vejledende og principielle afgørelser
Der gives ikke kritik til:
- tandplejer Person1, Behandlingssted 1, for behandlingen og indhentelse af informeret samtykke.
Det betyder, at tandplejer Person1 udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.
Det betyder videre, at tandplejer Person1 indhentede samtykke på grundlag af fyldestgørende information.
Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.
1. KLAGEPUNKT
Der er klaget over, at ████ ikke modtog en korrekt behandling af tandplejer Person1 hos Behandlingssted 1, den 22. april 2021.
Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:
- at der ikke var indikation for at tage røntgenbilleder.
SAGSFREMSTILLING
Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, taget udgangspunkt i oplysningerne i journalen.
Den 22. april 2021 blev 17-årige ████ behandlet af tandplejer Person1 hos Behandlingssted 1. Tandplejer Person1 foretog en afsluttende statusundersøgelse, hvor hun fandt sunde forhold med let rødme ved tandkødet i underkæbens front samt let hævede papiller (tandkødstoppe). Tandplejer Person1 konstaterede yderligere, at ████ havde tandsten ved underkæbens front samt ved tænderne 6+ og +6. Tanplejeren optog 3 røntgenbilleder.
Det fremgår af klagen, at der ikke var klar indikation for at tage røntgenbilleder den 22. april 2021, samt at tandplejer Person1 optog røntgenbilleder for at spare ████s forældre for udgiften ved en privatpraktiserende tandlæge.
Det fremgår af en udtalelse fra tandplejer Person1, at røntgenoptagelserne blev anvendt som et supplement til den kliniske undersøgelse, samt at der var indikation for at tage billederne, da der var gingivitis (tandkødsbetændelse) og mulig approximal caries (huller i mellem tænder).
BEGRUNDELSE
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.
En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.
Disciplinærnævnet vurderer, at der ikke er grundlag for at kritisere tandplejer Person1 for behandlingen.
Disciplinærnævnet har lagt vægt på:
- at der var indikation for at foretage røntgenbilleder den 22. april 2021, idet der var observeret inflammation af papiller (tandkødstoppe) i mellem kindtænder, hvorfor der er stor risiko for udvikling af caries (huller).
Disciplinærnævnet kan oplyse, at røntgenbilleder er en del af den diagnostiske undersøgelse, og en klinisk undersøgelse ikke alene er tilstrækkelig for at sikre, at der ikke er behandlingskrævende tilstande. Derfor suppleres den kliniske undersøgelse med røntgenbilleder for korrekt diagnose og behandling.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at tandplejer Person1 handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af ████ den 22. april 2021 hos Behandlingssted 1.
2. KLAGEPUNKT
Der er klaget over, at tandplejer Person1 ikke indhentede et tilstrækkeligt informeret samtykke forud for behandlingen af ████ den 22. april 2021 hos Behandlingssted 1.
Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:
- at tandplejeren optog røntgenbilleder uden relevant samtykke
SAGSFREMSTILLING
Disciplinærnævnet henviser til sagsfremstillingen under 1. klagepunkt.
Det fremgår af klagen, at ████s forældre ønskede at beskytte ham mod røntgenstråling, hvorfor det var et krav, at tandplejen skulle kontakte hans forældre, inden der blev optaget røntgenbilleder.
Det fremgår ligeledes af klagen, at tandplejer Person1 ikke burde have optaget røntgenbilleder af ████ uden at kontakte hans forældre, idet han var mindreårig.
Det fremgår af en udtalelse fra tandplejer Person1, at patienter der er fyldt 15 år, jævnfør sundhedsloven, selv kan give informeret samtykke til behandling samt, at ████ var 17 år og 9 måneder på behandlingstidspunktet.
BEGRUNDELSE
Det fremgår af sundhedslovens § 15, at ingen behandling som udgangspunkt må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke. Samtykket skal være givet til en konkret behandling og på baggrund af fyldestgørende information fra en sundhedsperson.
Det fremgår af sundhedslovens §17, 1. pkt., at en patient der er fyldt 15 år, selv kan give informeret samtykke til behandling. Det fremgår videre af sundhedslovens §17, 2. pkt., at forældremyndighedens indehaver har ret til at få information i samme omfang som den unge.
Det fremgår af Sundhedsstyrelsens vejledning nr. 161 af 16. september 1998 om information og samtykke og videregivelse af helbredsoplysninger mv., at omfanget af informationen til forældremyndighedens indehaver kan begrænses i lyset af behandlingen karakter, sygdommens alvor, oplysningernes art, patientens alder og modenhed og behovet for opfølgning i hjemmet, herunder udøvelse af forældrenes omsorgspligt.
Disciplinærnævnet vurderer, at der ikke er grundlag for at kritisere tandplejer Person1 for indhentelsen af informeret samtykke.
Disciplinærnævnet har lagt vægt på:
- at det var i overensstemmelse med sundhedsloven, at tandplejer Person1 indhentede et informeret samtykke af ████, idet han ifølge sundhedsloven selv havde kompetencen til at samtykke til at få foretaget røntgenbilleder den 22. april 2021.
Disciplinærnævnet bemærker, at sundhedslovens regler indskrænker forældremyndighedens indehavers kompetence til at træffe afgørelse på den unges vegne for så vidt angår sygdomsbehandling. Når den unge er mellem 15 og 18 år, tilkommer kompetencen til at samtykke i sygdomsbehandling således ikke længere forældremyndighedens indehaver.
- at tandplejer Person1 ikke burde have informeret ████s forældre om, hvilke informationer ████ modtog i forbindelse med røntgenoptagelsen, idet der kun i et meget begrænset omfang blev foretaget behandling
- at disciplinærnævnet yderligere har lagt vægt på, at ████ på tidspunktet for behandlingen var 17 ½ år gammel, og måtte anses for at være i besiddelse af en modenhed, der gjorde, at han var i stand til at give et informeret samtykke til optagelse af røntgenbilleder
- at en forældremyndighedsindehavers specifikke ønsker til undladelse af bestemte behandlinger, ikke i sig selv kan medføre, at en patient der er fyldt 15 år, ikke selv kan samtykke til behandlingen.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at tandplejer Person1 handlede i overensstemmelse med sundhedsloven ved sin indhentelse af informeret samtykke forud for behandlingen af ████ den 22. april 2021 hos Behandlingssted 1.
REGLER
Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:
Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- § 2, stk. 1, om klager over sundhedsfaglig virksomhed
- § 3, stk. 1, om klager over sundhedsfaglig virksomhed
Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):
- § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed
Bekendtgørelse nr. 1447 af 15. december 2010 om forretningsorden for Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn:
- § 5, stk. 2, om kompetence for disciplinærnævnets formand og næstformænd
Bekendtgørelse nr. 903 af 26. august 2019 af sundhedsloven:
- § 15 om informeret samtykke
- § 16 om informeret samtykke
- § 17 om mindreårige
Sundhedsstyrelsens vejledning nr. 161 af 16. september 1998 om information og samtykke og om videregivelse af helbredsoplysninger mv.:
- Punkt 2.3 om samtykkets indhold
- Punkt 3.3. om risiko for komplikationer og bivirkninger