Ordination krævede personligt fremmøde

Praktiserende læge får ikke kritik for at nægte at ordinere afhængighedsskabende lægemiddel uden personligt fremmøde.

Sagsnummer:

23DNU64

Offentliggørelsesdato:

torsdag den 17. august 2023

Juridisk tema:

Afhængighedsskabende lægemidler

Speciale:

Almen medicin, incl. Vagtlæger

Faggruppe:

Læger

Behandlingssted:

Almen praksis/vagtlæger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Der gives ikke kritik til:

  • Praktiserende læge , , cvr. nr. , for behandlingen.

Det betyder, at praktiserende læge udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.

Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.

KLAGEN

Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af praktiserende læge hos , cvr. nr. , i perioden fra den 8. til den 17. marts 2021.

Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:

  • at der ikke blev foretaget relevant behandling af s smerter, herunder at der ikke blev udskrevet relevant smertestillende medicin.

SAGSFREMSTILLING

Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, taget udgangspunkt i oplysningerne i journalen.

Den 8. marts 2021 havde 59-årige en telefonkonsultation med praktiserende læge hos , idet hun ønskede en receptfornyelse på Kodein (smertestillende medicin). Hun var ny patient i lægehuset, og klinikken var ikke i besiddelse af hendes journal. oplyste, at hun fik Kodein for smerter stammende fra diskusprolapser og en gammel arbejdsskade.

Lægen ordinerede behandling med Paracetamol (f.eks. Panodil) og Klorzoxason, og det aftaltes, at skulle bestille tid til opfølgning hos lægen.

Der var en ny telefonkonsultation den 17. marts 2021, hvor igen bad om at få udskrevet Kodein, som hun sædvanligvis tog et par gange om måneden. Lægen oplyste hende om, at han gerne ville undersøge hende og afhjælpe hendes smerteproblematik, men at dette forudsatte, at hun mødte til en fysisk konsultation i klinikken.

BEGRUNDELSE

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.

En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.

Disciplinærnævnet vurderer, at der ikke er grundlag for at kritisere praktiserende læge for behandlingen.

Disciplinærnævnet har herved lagt vægt på:

  • at praktiserende læge behandlede relevant, idet der ikke var grundlag for at forny en recept på Kodein, idet der er tale om et afhængighedsskabende medicinsk præparat, der hverken bør anvendes som behovsmedicin eller fast behandling ved kroniske nonmaligne smerter, ligesom receptfornyelse på Kodein, såfremt det skønnes nødvendigt, efter gældende retningslinjer altid skal foregå ved fysisk fremmøde. Endelig skal der være en plan for behandlingen, herunder hvornår den skal stoppe, med mindre der er tale om helt akut behandling og enkeltstående ordinationer. Der var således ikke grundlag for at udskrive Kodein til under telefonkonsultationerne.

Disciplinærnævnet kan hertil oplyse, at det fremgår af Vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler (VEJ nr. 9523 af 19/06/2019), at lægen forud for enhver ordination skal overveje den forventede effekt og risikoen for uønskede virkninger, især de kognitive bivirkninger og misbrugs- og afhængighedspotentialet, ligesom der i udgangspunktet skal foretages revurdering af disse forhold ved hver receptfornyelse, som derfor skal foregå ved personligt fremmøde.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at praktiserende læge handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af i perioden fra den 8. til den 17. marts 2021 i , cvr. nr. .

REGLER

Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 2, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
  • § 3, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):

  • § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed

Bekendtgørelse nr. 1447 af 15. december 2010 om forretningsorden for Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn:

  • § 5, stk. 2 om kompetence for disciplinærnævnets formand og næstformænd