Opslag som led i tilsyn med patientens flyvelæge
Læge får kritik for opslag. Det var ikke naturligt, at patientens samtykke til ansøgningen om helbredsbevis også gjaldt opslag som led i et efterfølgende tilsyn med patientens flyvelæge.
Sagsnummer:
23DNU33
Offentliggørelsesdato:
fredag den 16. juni 2023
Juridisk tema:
Opslag i patientjournaler
Kategori:
Patientrettigheder
Der gives kritik til:
- speciallæge i almen medicin (aut. ID ) for elektronisk indhentning af oplysninger den 3. oktober 2018.
Det betyder, at speciallæge i almen medicin har handlet i strid med sundhedsloven ved elektronisk indhentning af oplysninger.
Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.
KLAGEN
Der er klaget over følgende:
- at speciallæge i almen medicin uretmæssigt og uden samtykke foretog opslag i s e-journal på sundhed.dk den 3. oktober 2018.
SAGSFREMSTILLING
Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.
har i klagen oplyst, at han ikke har været i behandling hos speciallæge , og at han ikke forstår, hvorfor speciallægen har foretaget opslag i hans e-journal på sundhed.dk.
Klagen var vedlagt et brev af 11. december 2018 fra Region , hvoraf det fremgår, at speciallæge den 3. oktober 2018 foretog opslag i s e-journal på sundhed.dk.
Speciallæge har i en udtalelse til sagen oplyst, at han som medical assessor i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen fører tilsyn med danske flyvelæger. I den aktuelle sag fik speciallægen ved sit tilsyn med s flyvelæge mistanke om, at alle relevante helbredsoplysninger ikke forelå, som det ellers var påkrævet, at flyvelægen skulle sørge for. Speciallægen foretog derfor opslag i s e-journal på sundhed.dk for at indsamle tilstrækkelig viden for at bedømme s helbredsforhold med henblik på at vurdere, om s flyvelæge havde overtrådt sine beføjelser i bedømmelsen af s helbred.
Det fremgår videre af udtalelsen, at man som læge i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ikke har adgang til sundhed.dk, hvorfor speciallæge brugte sin almindelige adgang som læge. Endelig fremgår det, at en pilot ved ansøgning om fornyelse af sit helbredsbevis giver samtykke til, at flyvelægen og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen må få indsigt i alle helbredsforhold.
Til brug for sagens behandling har disciplinærnævnet bedt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om dokumentation for det samtykke, som gav til elektronisk indhentning af helbredsoplysninger.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har i den forbindelse fremsendt en samtykkeerklæring afgivet og underskrevet af den 4. april 2018 i forbindelse med hans ansøgning om fornyelse af helbredsbevis som pilot.
Disciplinærnævnet har læst samtykkeerklæringen. Det er nævnets opfattelse, at s samtykke efter erklæringens ordlyd ikke kan anses for at omfatte opslag i hans e-journal på sundhed.dk i forbindelse med tilsynet med hans flyvelæge. Det er tillige nævnets opfattelse, at ikke kunne antages at finde det naturligt, at det samtykke han afgav i forbindelse med sin ansøgning om helbredsbevis også omfattede opslag i e-journalen på sundhed.dk i forbindelse med et efterfølgende tilsyn med hans flyvelæge.
På baggrund af sagsfremstillingen har disciplinærnævnet lagt til grund, at speciallæge den 3. oktober 2018 foretog opslag i s e-journal på sundhed.dk.
Disciplinærnævnet har videre lagt til grund, at ikke havde givet sit samtykke til, at speciallæge kunne foretage opslag i hans e-journal på sundhed.dk.
BEGRUNDELSE
Reglerne
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoner og træffer afgørelse om, hvorvidt sundhedspersonen har handlet i strid med sundhedslovens kapitel 9. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.
Reglerne i sundhedslovens kapitel 9 handler blandt andet om lovligheden af opslag i patientjournaler, når opslagene sker i elektroniske systemer.
Sundhedspersoner kan indhente oplysninger om en patients helbredsforhold og andre fortrolige oplysninger, når det er nødvendigt i forbindelse med behandling af patienter. Indhentningen kan ske med eller uden patientens samtykke. Det følger af sundhedslovens dagældende § 42 a.
Sundhedspersoner kan desuden i et vist omfang indhente oplysninger om en patients helbredsforhold og andre fortrolige oplysninger til andre formål end behandling. Indhentningen kan ske med eller uden patientens samtykke. Det følger af sundhedslovens dagældende § 42 d.
Uden patientens samtykke kan læger og visse andre sundhedspersoner i nogle tilfælde indhente oplysninger om en patient til brug for evaluering af egen indsats i behandlingen eller som dokumentation for erhvervede kvalifikationer. Det følger af sundhedslovens dagældende § 42 d, stk. 2, nr. 1. Uden patientens samtykke kan en autoriseret sundhedsperson endvidere indhente oplysninger, når indhentningen er nødvendig i forbindelse med kvalitetssikring eller –udvikling af behandlingsforløb og arbejdsgange, og behandlingen af oplysningerne er af væsentlig samfundsmæssig betydning og sker i statistisk øjemed. Der skal endvidere være tale om oplysninger, som er registeret i de elektroniske systemer på det pågældende behandlingssted mindre end 5 år forud for indhentningen. Det følger af sundhedslovens dagældende § 42 d, stk. 2, nr. 2. Uden patientens samtykke kan der desuden indhentes oplysninger til brug for akkreditering eller opfølgning på, at krav fra centrale sundhedsmyndigheder til behandlingen i sundhedsvæsenet opfyldes. Det følger af sundhedslovens dagældende § 42 d, stk. 2, nr. 3. Sundhedspersoner kan desuden indhente oplysninger med patientens samtykke.
Begrundelsen for afgørelsen
Det er disciplinærnævnets opfattelse, at oplysninger, der er indeholdt i patientens e-journal på sundhed.dk, utvivlsomt er fortrolige oplysninger i sundhedslovens forstand.
Disciplinærnævnet vurderer, at speciallæge s opslag i s e-journal på sundhed.dk ikke var lovligt efter sundhedslovens regler.
Disciplinærnævnet har lagt vægt på:
- at ikke havde givet samtykke til opslaget.
- at opslaget ikke blev foretaget i forbindelse med aktuel behandling af .
- at der i øvrigt ikke var andre lovlige grunde til, at speciallæge kunne foretage opslaget.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at speciallæge i almen medicin handlede i strid med sundhedsloven ved sin elektroniske indhentning af oplysninger om den 3. oktober 2018.
REGLER
Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:
Love og bekendtgørelser
Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- § 2, stk. 1, om klager over forhold omfattet af sundhedslovens kapitel 9
- § 3, stk. 1, om klager over forhold omfattet af sundhedslovens kapitel 9
Dagældende bekendtgørelse nr. 191 af 28. februar 2018 af sundhedsloven:
- § 42 a om indhentning af elektroniske helbredsoplysninger m.v. i forbindelse med behandling af patienter
- § 42 d om indhentning af elektroniske helbredsoplysninger m.v. til andre formål end behandling