Opslag i forbindelse med en speciallægeerklæring

Speciallæge får ikke kritik for opslag i patientens journal i forbindelse med udfærdigelse af en speciallægeerklæring, da lægen i den forbindelse skulle undersøge patienten.

Sagsnummer:

23DNU25

Offentliggørelsesdato:

torsdag den 15. juni 2023

Juridisk tema:

Opslag i patientjournaler

Kategori:

Patientrettigheder

Der gives ikke kritik til:

  • Speciallæge i neurologi for indhentning af oplysninger ved elektronisk opslag den 21. maj 2021.

Det betyder, at speciallæge i neurologi ikke har handlet i strid med sundhedsloven.

Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.

KLAGEN

Der er klaget over:

  • at speciallæge i neurologi indhentede oplysninger i s e-journal på sundhed.dk uden samtykke den 21. maj 2021.

Disciplinærnævnet tager med denne afgørelse ikke stilling til, om speciallæge i neurologi lovligt måtte videregive oplysningerne om til forsikringsselskabet. Dette forhold er behandlet på sagsnummer .

SAGSFREMSTILLING

Disciplinærnævnet har lagt vægt på oplysningerne i journalen, medmindre andet fremgår.

Den 21. maj 2021 udfærdigede speciallæge i neurologi en speciallægeerklæring vedrørende . Erklæringen skulle bruges i forbindelse med s forsikringsselskabs vurdering af hendes erhvervsevne. Selskabet ønskede et samlet billede af s sygehistorik, aktuelle tilstand og vurdering af, om der var medicinsk sammenhæng mellem hendes sygehistorik, de objektive fund og eventuelle parakliniske fund.

Erklæringen blev udfærdiget på baggrund af speciallæge i neurologi s undersøgelse af den 21. maj 2021, og journalmateriale og erklæringer fra andre behandlingssteder. Sammen med erklæringen sendte speciallægen blandt andet et udtræk af s e-journal vedrørende et forløb ved psykiatrisk ambulatorium i perioden fra den 7. august 2020 til den 17. marts 2021.

har oplyst, at hans hustru, , var sendt til speciallæge i neurologi af sit forsikringsselskab for at få udarbejdet en speciallægeerklæring i forbindelse med hendes senfølger af en hjernerystelse. I forbindelse med udarbejdelsen af speciallægeerklæringen til forsikringssagen havde speciallægen logget ind på sundhedsplatformen og tilgået s journaloplysninger fra , . havde været i et psykologisk samtaleforløb i efteråret 2020, og psykologen havde skrevet en række fortrolige samtalenotater fra de psykologiske samtaler og en epikrise. Det var disse samtalenotater, som speciallægen tilgik via sundhedsplatformen i forbindelse med sin udarbejdelse af sin speciallægeerklæring.

har oplyst, at havde givet sit skriftlige samtykke til forsikringsselskabet til, at de måtte kontakte læger, kommunen m.fl. for at indhente relevante oplysninger til brug for forsikringssagen. Hun havde ikke givet samtykke til speciallæge i neurologi . Speciallægen valgte derfor uden hendes samtykke og viden at logge ind på sundhedsplatformen og udskrive hendes samtalenotater fra og sende dem til forsikringsselskabet.

Speciallæge i neurologi har oplyst, at han kontaktede telefonisk den 3. maj 2021 for at aftale tid til udarbejdelsen af speciallægeerklæring, og hun blev mundtligt oplyst, at der ville blive indhentet lægefagligt materiale forud for konsultationen. Samme dag blev der sendt et brev til , hvori der stod, at speciallægen før hendes fremmøde ville indhente nødvendige, relevante helbredsmæssige oplysninger om hende på sundhedsdatanettet. Hvis hun ikke var indforstået hermed, skulle hun meddele ham det snarest og senest 2 dage før den aftale tid til undersøgelsen, da han så ville afvise at påtage sig opgaven.

Disciplinærnævnet lagt til grund, at speciallæge i neurologi indhentede oplysninger i s e-journal den 21. maj 2021.

BEGRUNDELSE

Reglerne om indhentning af oplysninger ved elektronisk opslag

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoner. Disciplinærnævnet træffer afgørelse om, hvorvidt sundhedspersonen har handlet i strid med sundhedslovens kapitel 9. Det står i klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.

Reglerne i sundhedslovens kapitel 9 handler blandt andet om lovligheden af indhentning af oplysninger i patientjournaler, når indhentningen sker i elektroniske systemer.

Sundhedspersoner kan indhente oplysninger om en patients helbred og andre fortrolige oplysninger. Det kræver dog, at det er nødvendigt i forbindelse med aktuel behandling af patienten. Aktuel behandling kan fx være undersøgelse, diagnosticering eller behandling. Indhentning kan ske med eller uden patientens samtykke. Det står i sundhedslovens § 42 a.

Samtykket skal være mundtligt eller skriftligt. Samtykket skal meddeles til den sundhedsperson, som indhenter oplysningerne, eller under hvis ansvar oplysningerne indhentes. Samtykket skal indføres i patientjournalen. Det står i sundhedslovens § 42 b.

Begrebet behandling skal forstås breds. Behandling efter sundhedsloven omfatter undersøgelse, diagnosticering, sygdomsbehandling, fødselshjælp, genoptræning, sundhedsfaglig pleje samt forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til den enkelte patient. Det står i sundhedslovens § 5.

En speciallæge kan i forbindelse med udfærdigelsen af en speciallægeerklæring uden patientens samtykke - men dog ikke imod patientens vilje – indhente relevante helbredsoplysninger i elektroniske systemer, som er nødvendige for, at speciallægen kan udfærdige en korrekt og forsvarlig speciallægeerklæring.

Disciplinærnævnets resultat

Disciplinærnævnet vurderer, at oplysninger i patientens e-journal er fortrolige oplysninger.

Disciplinærnævnet vurderer også, at speciallæge i neurologi s indhentning af oplysninger i s e-journal var lovlig. 

Disciplinærnævnet har lagt vægt på:

  • at speciallæge i neurologi skulle undersøge i forbindelse med udfærdigelse af en speciallægeerklæring.
  • at speciallæge i neurologi derfor indhentede oplysninger i journalen i forbindelse med aktuel behandling af .
  • at formålet med speciallægeerklæringen var at undersøge s arbejdsevne.
  • at havde haft et længere sygdomsforløb efter et hovedtraume, og det derfor var relevant at overveje, om andre faktorer kunne medvirke til det lange forløb.
  • at det derfor var nødvendigt for speciallæge i neurologi at indhente oplysningerne i e-journalen.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at speciallæge i neurologi ikke har handlet i strid med sundhedsloven ved sin indhentning af oplysninger om ved elektronisk opslag den 21. maj 2021.

REGLER

Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 2, stk. 1 om klager over forhold omfattet af sundhedslovens kapitel 9
  • § 3, stk. 1 om klager over forhold omfattet af sundhedslovens kapitel 9

Bekendtgørelse nr. 210 af 27. januar 2022 af sundhedsloven:

  • § 5 om behandlingsbegrebet
  • § 42 a, stk. 1, om indhentning af elektroniske helbredsoplysninger m.v. i forbindelse med aktuel behandling

Bekendtgørelse nr. 1447 af 15. december 2010 om forretningsorden for Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn:

  • § 5, stk. 2 om kompetence for disciplinærnævnets formand og næstformænd