Kritisabel håndtering af kvinde med brystsmerter
Lægevagt får kritik for håndteringen af en kvinde med brystsmerter, da der burde have været spurgt ind til risikofaktorer, som disponerer for en blodprop i hjertet. Der burde videre have været sendt en ambulance på mistanke om en blodprop i hjertet.
Sagsnummer:
23DNU10
Offentliggørelsesdato:
tirsdag den 18. april 2023
Speciale:
Almen medicin, incl. Vagtlæger
Faggruppe:
Læger
Behandlingssted:
Almen praksis/vagtlæger
Type:
Behandling
Kategori:
Vejledende og principielle afgørelser
Der gives kritik til:
- Vagtlæge (aut. ), Lægevagten i Region , for behandlingen den 9. juni 2022.
Det betyder, at vagtlæge ikke udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.
Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.
KLAGEN
Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af vagtlæge hos Lægevagten i Region den 9. juni 2022.
Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:
- at hun ikke modtog relevant og tilstrækkelig behandling henset til sine symptomer.
SAGSFREMSTILLING
Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, taget udgangspunkt i oplysningerne i journalen.
Den 9. juni 2022 kontaktede 69-årige Lægevagten i Region , hvor hun talte med vagtlæge , da hun havde smerter i den øverste del af brystkassen og i begge armhuler, som løbende var blevet værre på trods af, at hun havde taget smertestillende. Hun blev givet råd og varsel og oplyst om at kontakte sin praktiserende læge for yderligere undersøgelser.
Disciplinærnævnet har til brug for sagen indhentet lydfilen fra samtalen den 9. juni 2022. Det fremgår af lydfilen, at oplyste, at hun om aftenen den 7. juni 2022 fik ondt over begge bryster, mest i højre side og lidt om i ryggen. Det gik væk efter 3 timers tid, men smerterne var kommet tilbage igen. Hun oplyste, at det var trykkende smerter, som var lokaliseret til armhulerne, over brysterne og trak om i højre side til ryggen og skulderen. Hun havde 36,2 i temperatur og havde taget Panodil og morfinpiller med lidt bedring. Hun oplyste, at det var som om, at det hele var spændt ud. Hun var lidt stakåndet grundet immunterapi. Adspurgt oplyste hun, at det ikke var en sviende eller brændende smerte, men mere trykkende, og at hun ikke havde noget udslæt. Vagtlægen mistænkte helvedesild og vejledte hende omkring behandling af dette. Endeligt vejledte vagtlægen hende om at tage kontakt igen ved forværring i løbet af natten.
Det fremgår af klagen, at dagen efter blev indlagt akut med en blodprop i kranspulsåren.
BEGRUNDELSE
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.
En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.
Disciplinærnævnet vurderer, at der er grundlag for at kritisere vagtlæge for behandlingen den 9. juni 2022.
Disciplinærnævnet har lagt vægt på:
- at vagtlægen burde have spurgt nærmere ind til risikofaktorer med henblik på at afklare, om var disponeret for at få en blodprop i hjertet, da hun havde smerter i brystkassen, hvilket er et typisk symptom på en blodprop i hjertet. Vagtlægen burde således have spurgt ind til rygning, højt blodtryk, højt kolesterol, overvægt og fysisk inaktivitet, samt om hun var arveligt disponeret for en blodprop. Da vagtlægen ikke havde spurgt ind til disse risikofaktorer, havde han ikke de relevante oplysninger, som gør det sikkert at henvise til egen læge dagen efter.
- at vagtlægen burde have rekvireret en ambulance på mistanke om en blodprop i hjertet, idet havde smerter i den øverste del af brystkassen og i begge armhuler, selvom hun havde taget smertestillende i form af Panodil og Morfin. Når en kvinde har brystsmerter, bør det altid overvejes, om der er tale om en blodprop i hjertet, da kvinder ofte oplever atypiske symptomer, hvor smerterne kan være lokaliseret til øvre maveregion, og der kan opleves smerter i begge sider af brystet, ud i begge arme eller om i ryggen.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at vagtlæge handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 9. juni 2022 hos Lægevagten i Region .
REGLER
Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:
Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- § 2, stk. 1, om klager over sundhedsfaglig virksomhed
- § 3, stk. 1, om klager over sundhedsfaglig virksomhed
Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):
- § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed