Mangelfuld behandling af rotationsfejl i finger

Afdelingslæge på akutafdeling får kritik for fejlagtigt at vurdere, at en brækket 5. finger med rotationsfejlstilling ikke krævede operation. Patienten blev konfereret på en røntgenkonference, men burde også have været set til klinisk undersøgelse.

Sagsnummer:

22DNU64

Offentliggørelsesdato:

tirsdag den 13. december 2022

Speciale:

Ortopædkirurgi

Faggruppe:

Læger

Behandlingssted:

Sygehuse/hospitaler

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Der gives kritik til:

  • Afdelingslæge (aut. ID ), Akutafdelingen, , for behandlingen den 2. december 2021.

Det betyder, at afdelingslæge ikke udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.

Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.

KLAGEN

Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af afdelingslæge på Akutafdelingen, , i perioden fra den 30. november til den 30. december 2021.

Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:

  • at ikke modtog en relevant behandling af sin venstre lillefinger, herunder at det blev vurderet, at der ikke var behov for en operation.

SAGSFREMSTILLING

Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, taget udgangspunkt i oplysningerne i journalen.

Den 30. november 2021 blev 22-årige set på Akutafdelingen, på grund af smerter og mistanke om en brækket lillefinger, efter at hun havde spillet håndbold. Hendes behandling blev konfereret med afdelingslæge .

modtog en objektiv undersøgelse, og det blev noteret, at der var tydelig fejlstilling udad rotation og deviation. Der blev yderligere taget et røntgenbillede af hendes hånd. Efter flere mislykkede forsøg på at sætte s finger på plads blev det besluttet at bandagere fingeren sammen med nabofingeren og anlægge gips. blev sendt hjem med besked om, at hun vil blive kontaktet med henblik på den videre behandling, herunder en eventuel operation.

Den 2. december 2021 konfererede afdelingslæge s røntgenbilleder på røntgenkonference, og informerede hende telefonisk om, at hun skulle til en kontrol-røntgenundersøgelse cirka 10 dage efter skadedatoen.

En uge senere var til kontrolundersøgelse på afdelingen hos en anden læge, hvor der blev foretaget en røntgenundersøgelse og planlagt ny kontrol tre uger efter.

Den 30. december 2021 kom til kontrol på afdelingen samt fjernelse af gipsen og blev tilset af afdelingslæge . Det blev igen foretaget et røntgenbillede af s hånd, og gipsen blev fjernet. Det blev noteret i journalen, at havde nedsat bevægelighed af sin venstre lillefinger, herunder begrænset evne til at bøje i leddene og flytte fingeren ind mod hånden. Der blev videre noteret en mulig rotationsfejlstilling. blev sendt til ergoterapeutisk genoptræning og fik besked på at blive henvist til afdelingen gennem sin praktiserende læge ved manglende bedring efter tre til fire måneder.

Det fremgår af klagen, at efter genoptræning kunne bevæge fingeren, men at den fortsat var smertefuld og havde en tydelig rotationsfejl.

BEGRUNDELSE

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.

En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.

Disciplinærnævnet vurderer, at der er grundlag for at kritisere afdelingslæge for behandlingen den 2. december 2021.

Disciplinærnævnet har lagt vægt på:

  • at afdelingslæge ikke foretog en relevant behandling af s venstre lillefinger, idet han ikke lagde en tilstrækkelig plan for behandling af den fejlstilling i lillefingeren, som blev beskrevet i journalen. Ved skadesnotatet den 30. november 2021 blev der beskrevet en rotationsfejlstilling af fingeren samt flere mislykkede forsøg på reponering og beslutningen om at tape lillefingeren til nabofingeren og anlægge en gips. Idet en rotationsfejlstilling ikke kan behandles med en gips og sammenbandagering, burde afdelingslæge den 2. december 2021 have indkaldt til en klinisk undersøgelse for at afgøre, om der var fejlstilling i fingeren, som krævede en operation. Idet rotationsfejlstilling er en klinisk observation, som ikke kan afkræftes på baggrund af pæne og acceptable røntgenbilleder, var det ikke relevant at konkludere, at behandling med gips var tilstrækkeligt uden også at foretage en objektiv undersøgelse.

    Disciplinærnævnet kan hertil oplyse, at en rotationsfejlstilling skal være ophørt, inden en bandage anlægges, såfremt det forventes, at behandlingen kun bliver konservativt, da der ellers er en risiko for, at bruddet heler i en fejlstilling. Selvom en finger kan tvinges på plads med en bandage, er det disciplinærnævnets opfattelse, at dette er en utilstrækkelig behandling af en rotationsfejlstilling.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at afdelingslæge handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 2. december 2021 på Akutafdelingen, .

Disciplinærnævnet vurderer imidlertid, at der ikke er grundlag for at kritisere afdelingslæge for den øvrige behandling.

Disciplinærnævnet har lagt vægt på:

  • at modtog en relevant behandling af sin lillefinger den 30. november 2021, idet det blev foretaget en objektiv undersøgelse, som viste fejlstilling i venstre lillefinger og en røntgenundersøgelse, som viste, at fingeren var brækket. Det blev på relevant vis men uden held lavet flere forsøg på at reponere fingeren under lokal, hvorefter vagthavende mellemvagt afdelingslæge relevant vurderede, at der kunne være behov for en operation. Det blev yderligere og relevant vurderet, at der skulle anlægges en gips med sammenbandagering af s lillefinger til nabofingeren som en midlertidig og smertelindrende behandling, indtil der blev lagt en plan for operation eller anden behandling.  
  • at afdelingslæge lagde en relevant plan for opfølgning og behandling af s finger ved fjernelsen af gips den 30. december 2021. Idet der kunne ses en mulig rotationsfejlstilling i fingeren efter at gipsen blev fjernet, og idet havde nedsat bevægelse i fingeren, var det relevant at henvise hende til ergoterapeutisk genoptræning for at se hvor meget funktion, der kunne genvindes i fingeren. Det blev foretaget en røntgenundersøgelse, som viste pæn heling af bruddet, hvorfor det var relevant ikke at foretage en eventuel opretning af den synlige fejlstilling, før der blev lavet et forsøg på ergoterapeutisk genoptræning. Det var yderligere relevant at anbefale genhenvisning til afdelingen efter tre til fire måneder, da der efter genoptræning ville kunne ses, om der var behov for at lave en korrektion af fejlstillingen, henset graden af den fejlstilling, der var tilbage.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at afdelingslæge handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af for den resterende del af behandlingen i perioden fra den 30. november til den 30. december 2021 på Akutafdelingen, .

REGLER

Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 2, stk. 1, om klager over sundhedsfaglig virksomhed
  • § 3, stk. 1, om klager over sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):

  • § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed