Hjemmesygeplejens handleanvisning ikke revurderet
Der gives kritik til hjemmesygeplejen for manglende opfølgning og revurdering af handleanvisning i forbindelse med tilbagevendende tilstopninger af topkateter. Der gives ikke kritik for hjemmesygeplejens opfølgning på udskrivelsesnotater.
Sagsnummer:
21DNU77
Offentliggørelsesdato:
fredag den 26. november 2021
Speciale:
Hjemmesygepleje
Faggruppe:
Sygeplejersker, Social- og sundhedsassistenter
Behandlingssted:
Hjemmepleje/plejehjem
Type:
Behandling
Kategori:
Vejledende og principielle afgørelser
Der gives kritik til:
- social- og sundhedsassistent (aut. ID ), Hjemmeplejen, Kommune, for behandlingen den 11. september 2019.
- sygeplejerske A (aut. ID ), Hjemmeplejen, Kommune, for behandlingen den 20. november 2019.
Der gives ikke kritik til:
- sygeplejerske B , Hjemmeplejen, Kommune, for behandlingen.
Det betyder, at social- og sundhedsassistent og sygeplejerske A ikke udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved dele af behandlingen.
Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har modtaget en klage fra på vegne af .
KLAGEN
Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af sygeplejerske A , sygeplejerske B og social- og sundhedsassistent i Hjemmeplejen i Kommune, i perioden fra den 18. juli til den 20. november 2019.
Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:
- at de beslutninger, der blev truffet om antallet af daglige skylninger af s topkateter, ikke var sundhedsfagligt relevante, herunder, at de ikke var i overensstemmelse med udskrivelsesnotater fra et sygehus.
SAGSFREMSTILLING
Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, taget udgangspunkt i oplysningerne i journalen.
, 24 år, var kendt med kronisk væskedannelse i hovedet (hydrocefalus) samt et hyppigt tilstoppende topkateter. Hun var i øvrigt kendt med hjerneskade og epilepsi. havde meget begrænset sprog og ingen gangfunktion. Hun var blebruger, og der blev dagligt suppleret med sondeernæring, da hun var meget småtspisende. boede på et bosted for udviklingshæmmede. Ved udskrivelserne var der lavet en plejeforløbsplan. s handleanvisning var i juni 2019 blevet ajourført med antal daglige skylninger af hendes topkateter på baggrund af et udskrivelsesnotat i forbindelse med en indlæggelse.
blev den 18. juli 2019 udskrevet fra et sygehus, hvor hun havde fået skiftet en VP-shunt i hovedet grundet væske i hovedet. Et par dage før udskrivelsen modtog hjemmesygeplejen et udskrivelsesnotat fra sygehuset med anbefaling på pleje af s topkateter, herunder anbefalet hyppighed af skylning af kateter. Den 2. september 2019 modtog hjemmesygeplejen igen forslag til pleje af s topkateter.
Handleanvisningen for blev ajourført af sygeplejerske A , Hjemmeplejen, Kommune, den 13. august og den 20. november 2019 og af Sygeplejerske B , Hjemmeplejen, Kommune, den 26. august og den 28. august 2019. Social- og sundhedsassistent , Hjemmeplejen, Kommune, ajourførte handleanvisningen den 11. september 2019.
BEGRUNDELSE
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.
En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.
Disciplinærnævnet vurderer, at der er grundlag for at kritisere social- og sundhedsassistent for behandlingen den 11. september 2019.
Disciplinærnævnet har herved lagt vægt på:
- at social- og sundhedsassistent ikke reflekterede over de gentagne tilstopninger af s topkateter, som medførte mange ekstra skylninger og skift, og at det ikke fremgår af den bemærkning, som social- og sundhedsassistent anførte i s handleanvisning den 11. september 2019, at skylningerne af s topkateter burde foretages 2 gange dagligt i stedet for 1 gang dagligt.
- at handleanvisningen dermed ikke blev ført i overensstemmelse med udskrivelsesnotatet af den 2. september 2019, hvoraf det fremgår, at der på grund af talrige tilstopninger skulle skylles på s topkateter 3 gange dagligt med forslag om minimum 2 gange dagligt.
- at en stor del af en social- og sundhedsassistents arbejdsområde er at forebygge komplikationer, og at social- og sundhedsassistent havde en selvstændig forpligtelse til at reflektere over dokumentation og fysiske og psykiske aspekter, der afgør kompleksiteten af plejeopgaven, og at hun burde frasige sig den delegerede opgave, hvis opgaven var for kompleks.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at social- og sundhedsassistent handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 11. september 2019 i Hjemmeplejen, Kommune.
Disciplinærnævnet vurderer videre, at der er grundlag for at kritisere sygeplejerske A , Hjemmeplejen, Kommune, for behandlingen den 20. november 2019.
Disciplinærnævnet har herved lagt vægt på:
- at sygeplejerske A i forbindelse med ajourføring af s handleanvisning burde have reflekteret over, at det i perioden fra den 26. august til den 20. november 2019 var journalført, at s topkateter havde været tilstoppet 11 gange. Det var i perioden blevet besluttet at skylle s topkateter 1 gang dagligt. Sygeplejerske A burde på baggrund af de 11 journalførte tilstopninger af s topkateter have ajourført sig i journalen og ud fra sin faglige viden og sygehusets anbefaling, have ændret handleanvisningen til 2 gange dagligt i overensstemmelse med anbefalingen i sygehusets udskrivelsesnotat, idet tilstopningerne 4 gange var resulteret i, at s topkateter måtte skiftes.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at sygeplejerske A handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 20. november 2019 i Hjemmeplejen, Kommune.
Disciplinærnævnet vurderer videre, at der ikke er grundlag for at kritisere sygeplejerske A , Hjemmeplejen, Kommune, for behandlingen i perioden fra den 18. juli til den 13. august 2019, og at der ikke er grundlag for at kritisere sygeplejerske B , Hjemmeplejen, Kommune, for behandlingen den 26. og den 28. august 2019.
Disciplinærnævnet har herved lagt vægt på:
- at det i juni 2019 var blevet relevant anført i s handleanvisning, at hendes topkateter skulle skylles 2-3 gange dagligt, hvorfor der ikke var grundlag for at ajourføre handleanvisningen på baggrund af udskrivelsesnotat i forbindelse med s udskrivelse fra sygehuset den 18. juli 2019.
- at det således fremgik af s handleanvisning, at hendes topkateter skulle skylles 2-3 gange dagligt frem til den 13. august 2019, hvor sygeplejerske A relevant ændrede handleanvisningen for skylning af s topkateter fra 2-3 daglige skylninger til 2 skylninger dagligt, og således levede op til anbefalingerne fra sygehuset, idet hun fastlagde, at kateteret skulle skylles morgen og aften. Beslutningen om at ændre anbefalingen fra sygehuset var relevant og sundhedsfagligt begrundet, idet der ikke havde været problemer med tilstopning af s topkateter i en periode, og idet der ved 3 daglige skylninger af s topkateter var stor risiko for at påføre hende en infektion.
- at sygeplejerske B den 26. august 2019 relevant reducerede antallet af skylninger af s topkateter til 1 daglig skylning, og noterede denne ændring i handleanvisningen. Det var frem til den 26. august 2019 gået godt med 2 daglige skylninger, og da målet er at finde det laveste antal gange for skylning af et topkateter, hvor tilstopning og infektion forsat forebygges, var det relevant at reducere antallet af daglige skylninger.
- at sygeplejerske B den 28. august 2019 i handleanvisningen fastholdt 1 daglig skylning af s topkateter. Ligeledes blev det den 28. august 2019 i handleanvisningen præciseret, at der ikke skulle skiftes dagspose én gang ugentlig, og at begge kateterstudse samt studsen på harmonikaflasken med NaCL skulle afsprittes ved alle skylninger.
- at sygeplejerske A og sygeplejerske B levede op til anbefalingerne fra sygehuset ved deres ændringer i s handleanvisning af det daglige antal skylninger af hendes topkateter, idet et udskrivelsesnotat fra et sygehus kan indeholde både ordinationer og anbefalinger. Anbefalingerne er baseret på sygehuspersonalets observationer og er blot observationer, de gerne vil give videre til det sundhedspersonale, der efterfølgende skal tage sig af borgeren. Det var relevant at følge udskrivelsesnotatet, så længe det gav mening i behandlingen af .
Disciplinærnævnet kan oplyse, at et udskrivelsesnotat kan indeholde både ordinationer og anbefalinger. Anbefalingerne er baseret på sygehuspersonalets observationer af patienten, og er blot observationer, de gerne vil give videre til de sundhedspersoner, der skal modtage patienten. Anbefalingerne i udskrivelsesnotatet følges så længe, det giver mening i behandlingen af patienten, men der foretages ændringer, hvis det vurderes, at der skal ændres i behandlingen. Det er en sygeplejefaglig vurderingssag, og det ligger inde for sygeplejerskens ansvarsområde at ændre frekvensen af og løbende vurdere behovet for antal daglige eller ugentlige skylninger for at forebygge tilstopning af et kateter. Antallet af skylninger afhænger af, hvor ofte kateteret stopper til, og det er ikke uden konsekvenser at skylle på et kateter, da man ved hver skylning risikerer infektion.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at sygeplejerske A , Hjemmeplejen, Kommune, handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af i perioden fra den 18. juli til den 13. august 2019 i Hjemmeplejen, Kommune, og at sygeplejerske B handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 26. og den 28. august 2019 i Hjemmeplejen, Kommune.
REGLER
Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- § 2, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
- § 3, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):
§ 17 om omhu og samvittighedsfuldhed