Forkert triagering af patient med kemisk øjenskade

Sygeplejerske får kritik for fravigelse af gældende retningslinjer ved triagering af patient med kemisk øjenskade.

Sagsnummer:

21DNU56

Offentliggørelsesdato:

torsdag den 23. september 2021

Speciale:

Øjensygdomme (oftalmologi)

Faggruppe:

Sygeplejersker

Behandlingssted:

Almen praksis/vagtlæger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Der gives kritik til:

  • sygeplejerske (aut. ID ), , for behandlingen den september 2020.

Det betyder, at sygeplejersken ikke udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.

Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har modtaget en klage fra .

KLAGEN

Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af sygeplejerske i , den 18. september 2020.

Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:

  • at der blev foretaget en fejlvurdering af behovet for akut tilsyn.

SAGSFREMSTILLING

Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, taget udgangspunkt i oplysningerne i journalen.

Den 18. september 2020 rettede 50-årige telefonisk henvendelse til sygeplejerske i , da han ved et uheld havde fået et basisk kemikalie i øjnene. Han oplyste i den forbindelse om at have skyllet øjnene i 5 minutter og om at ville fortsætte skylningen. Dertil oplyste han om, at øjnene var røde, men at synet var upåvirket. Sygeplejersken visiterede herefter til , til behandlersporet med triagefarven blå, hvorefter kontakten afsluttedes.

BEGRUNDELSE

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.

En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.

Disciplinærnævnet vurderer, at der er grundlag for at kritisere sygeplejerske for behandlingen den 18. september 2020.

Disciplinærnævnet har herved lagt vægt på:

  • at der på relevant vis blev vejledt om at fortsætte skylningen af øjnene med vand, da dette er den primære behandling for en ætsning af øjnene.
  • at det ligeledes var relevant at visitere til med henblik på en lægefaglig vurdering, da basiske kemikalier potentielt kan gøre stor skade på øjnene og sammenlignet med syreholdige kemikalier ofte giver dybere og sværere skader med risiko for arvævsdannelse.
  • at det var en fejl at visitere til behandlersporet med triagefarven blå, da det fremgår af den regionale vejledning, Triage i , at behandlersporet benyttes for patienter med mindre skader, og at vurderingssporet benyttes i tilfælde, hvor der skal foretages en hurtig vurdering af patientens behov for behandling, hvilket var tilfældet i den foreliggende sag. Det fremgår videre af Dansk Indeks for , at patienter med mindre ætsningsskader i øjnene skal visiteres med triagefarven orange, hvorfor nævnet finder, at burde have været visiteret til vurderingssporet med triagefarven orange. Det er nævnets opfattelse, at en sådan prioritering ville give personalet i mulighed for selv at vurdere, om der var behov for hastende behandling, eller om i stedet kunne placeres i behandlersporet og afvente sin konsultation.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at sygeplejerske handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 18. september 2020 i .

REGLER

Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 2, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
  • § 3, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):

  • § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed