Ikke-kritik for journalopbevaring ved praksisophør

Kiropraktor får ikke kritik for at bruge en systemudbyder til opbevaring af patientjournaler ved sit praksisophør, da Styrelsen for Patientsikkerhed blev oplyst herom med aftale om leveringsmetode, og da fysisk overdragelse blev forsøgt ad to omgange. (Offentliggøres som led i styrelsens praksissammenfatning om journalføring)

Sagsnummer:

20DNU47

Offentliggørelsesdato:

torsdag den 26. november 2020

Speciale:

Kiropraktik

Faggruppe:

Kiropraktorer

Behandlingssted:

Øvrig privatpraksis

Type:

Journalføring

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Der gives ikke kritik til:

  • kiropraktor , for opbevaring af journal i sin klinik i perioden fra den 1. juli til den 30. september 2016.

Det betyder, at kiropraktor udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved opbevaringen af journalen.

Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har modtaget en klage fra .

KLAGEN

Der er klaget over, at kiropraktor ikke på korrekt vis opbevarede journalen vedrørende behandlingen af i sin klinik, i perioden fra den 1. juli til den 30. september 2016.

Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:

  • at s journal ikke blev tilstrækkeligt opbevaret efter klinikkens ophør.

SAGSFREMSTILLING

I perioden fra den 1. juli til den 30. september 2016 var 33-årige i behandling hos kiropraktor i hendes klinik. Kiropraktor s klinik ophørte den 28. februar 2018, og kunne ikke efterfølgende få udleveret sin journal fra perioden.

Det fremgår af en mailkorrespondance mellem kiropraktor og Styrelsen for Patientsikkerhed, at hun den 15. januar 2018 oplyste styrelsen om det forestående praksisophør og i den forbindelse forhørte sig om, hvordan patientjournalerne skulle videregives til fortsat opbevaring hos styrelsen. Det fremgår videre af samme mailkorrespondance, at kiropraktor og Styrelsen for Patientsikkerhed aftalte, at patientjournalerne kunne afleveres på et USB-stik, og kiropraktor modtog samtidig et dokument vedr. aflevering af patientjournaler.

Det fremgår endvidere af en mailkorrespondance mellem kiropraktor og en systemudbyder, at hun den 28. marts 2018 videregav kontaktoplysninger til systemudbyderen vedr. Styrelsen for Patientsikkerhed med instruks om at overdrage patientjournalerne til fortsat opbevaring hos styrelsen.

Det fremgår af en udtalelse til sagen fra systemudbyderen, som havde kiropraktor s patientjournaler til opbevaring, at man forsøgte at overdrage disse til Styrelsen for Patientsikkerhed i marts 2018, men at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke kunne modtage og registrere patientjournalerne på grund af manglende udfyldelse af et dokument vedr. aflevering af patientjournaler.

Det fremgår herefter af en mail af den 10. december 2019, at systemudbyderen sendte et udfyldt dokument til Styrelsen for Patientsikkerhed sammen med en forespørgsel om fysisk overdragelse af patientjournalerne.

Det fremgår af en udtalelse til sagen fra kiropraktor , at hun og systemudbyderen først den 23. juni 2020 hørte fra Styrelsen for Patientsikkerhed, efter at kiropraktoren havde taget kontakt til styrelsen for at få en redegørelse af forløbet.

BEGRUNDELSE

Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen stilling til, om opbevaringen af journalen har været i overensstemmelse med reglerne om journalføring samt ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god journalføring.

I henhold til autorisationslovens § 21, stk. 1, skal bl.a. kiropraktorer føre patientjournaler over deres virksomhed.

Det fremgår af dagældende journalføringsbekendtgørelses § 15, stk. 1, at bl.a. kiropraktorer skal opbevare deres patientjournaler i mindst 10 år (opbevaringsperioden).

Det fremgår videre af § 20, stk. 1, at når en privatpraktiserende autoriseret sundhedsperson ophører med at drive praksis, og praksis ikke er overdraget til fortsat drift, skal patientjournalerne videregives til Styrelsen for Patientsikkerhed ved sin enhed i regionen til fortsat opbevaring inden for opbevaringsperioden. Det følger endelig af § 20, stk. 5 og stk. 6, at pligten til at videregive patientjournaler til fortsat opbevaring inden for opbevaringsperioden omfatter bl.a. kiropraktorer, og at denne pligt påhviler den autoriserede sundhedsperson, der er ophørt med at drive praksis.

Disciplinærnævnet vurderer, at der ikke er grundlag for at kritisere kiropraktor for hendes journalføring.

Disciplinærnævnet har lagt vægt på:

  • at en kiropraktor, som driver praksis, kan benytte sig af en systemudbyder til opbevaring af patientjournaler, således at en kiropraktor ikke behøver at gemme patientjournalerne lokalt, da de er lagret på en server hos systemudbyderen. I den forbindelse vil en kiropraktor stadig betragtes som dataansvarlig for oplysningerne i patientjournalerne, hvorimod systemudbyderen betragtes som databehandler for kiropraktoren.
  • at en kiropraktor, som ophører med at drive praksis, hvor denne praksis ikke er overdraget til fortsat drift, har pligt til at videregive patientjournaler til fortsat opbevaring hos Styrelsen for Patientsikkerhed
  • at kiropraktor forsøgte at videregive patientjournaler til fortsat opbevaring hos Styrelsen for Patientsikkerhed, idet kiropraktoren oplyste om sit praksisophør og aftalte leveringsmetode på et USB-stik, og idet hun med instruks om videregivelse til en systemudbyder forsøgte fysisk overdragelse af patientjournalerne to gange, men uden at overdragelsen blev modtaget og registreret hos Styrelsen for Patientsikkerhed
  • at kiropraktor med sine oplysninger til Styrelsen for Patientsikkerhed, aftale om leveringsmetode og forsøg på fysisk overdragelse ad to omgange dermed udviste omhu og samvittighedsfuldhed ved sin opbevaring af s journal, hvorfor denne blev tilstrækkeligt opbevaret efter klinikkens ophør.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at kiropraktor handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin opbevaring af journalen vedr. behandlingen af i perioden fra 1. juli til den 30. september 2016 i sin klinik.

REGLER

Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 2, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
  • § 3, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):

  • § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed
  • § 21 om journalføring

Bekendtgørelse nr. 1090 af 28. juli 2016 om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.) (journalføringsbekendtgørelsen):

  • § 15 om opbevaring af patientjournaler
  • § 20 om videregivelse af patientjournaler ved praksisophør