Behandling med stofskiftehormon
En praktiserende læge kan ikke pålægges at overtage behandling, som denne ikke er fortrolig med, hvis behandlingen ikke følger almindelige retningslinjer. En afdeling er ikke forpligtet til at acceptere henvisning på en patient, hvis denne er velbehandlet og har en velfungerende behandlingsplan.
Sagsnummer:
20DNU33
Offentliggørelsesdato:
torsdag den 1. oktober 2020
Speciale:
Almen medicin, incl. Vagtlæger, Hormonsygdomme
Faggruppe:
Læger
Behandlingssted:
Almen praksis/vagtlæger, Sygehuse/hospitaler
Kategori:
Vejledende og principielle afgørelser
Der gives ikke kritik til:
-
praktiserende læge A hos Lægecenter, for behandlingen
-
overlæge B og overlæge C på Endokrinologisk Ambulatorium, , for behandlingen
Det betyder, at praktiserende læge A, overlæge B og overlæge C udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.
Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har modtaget en klage fra .
1. KLAGEPUNKT
Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af praktiserende læge A hos Lægecenter, i perioden fra den 27. maj til den 12. juli 2019.
Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:
- at ikke modtog relevant medicinering.
SAGSFREMSTILLING
Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.
Den 27. maj 2019 rettede den 30-årige henvendelse til praktiserende læge A hos Lægecenter, idet hun ønskede recept på Liothyronin 2,5 mkg for sit stofskifte.
Praktiserende læge A havde ikke erfaring med det pågældende præparat og henviste til at drøfte den endokrinologiske behandling af stofskiftet i endokrinologisk regi, som også behandlede hendes sukkersyge.
Praktiserende læge A’s samtlige henvisninger til behandling i endokrinologisk regi blev afvist.
BEGRUNDELSE
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.
En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.
Disciplinærnævnet vurderer, at der ikke er grundlag for at kritisere praktiserende læge A for behandlingen.
Disciplinærnævnet har herved lagt vægt på:
- at praktiserende læge A relevant afviste at overtage s behandling for stofskifte med præparatet Liothyronin, idet han ikke var fortrolig med det pågældende præparat.
Disciplinærnævnet kan oplyse at Liothyronin ifølge de europæisk guidelines ikke bruges rutinemæssigt til behandling af patienter med nedsat stofskifte.
Det kan oplyses, at praktiserende læger ikke er forpligtet til at overtage behandlingsansvaret for en medicinsk behandling, som ikke er led i en standardbehandling, og som primært ordineres via en speciallæge. Behandling med præparatet Liothyronin forsøges primært i endokrinologisk regi eller hos praktiserende læger, som har specielle forudsætninger herfor, hvilket praktiserende læge A ikke havde. Det er alene op til den praktiserende læge selv, om han/hun vil acceptere at overtage behandlingsansvaret for en ikke-gængs behandling.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at praktiserende læge A handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af i perioden fra den 27. maj til den 12. juli 2019 hos Lægecenter.
2. KLAGEPUNKT
Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af overlæge B og overlæge C i Endokrinologisk Ambulatorium, , i perioden fra den 28. maj til den 11. juli 2019.
Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:
- at ikke modtog relevant medicinering og behandling.
SAGSFREMSTILLING
Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.
Den 28. maj 2019 modtog Endokrinologisk Ambulatorium, , en henvisning vedr. den 30-årige med diagnosen endokrin sygdom. Henvisningen var sendt med henblik på et ønske om overtagelse af s behandling med Liothyronin. Henvisningen blev afvist af overlæge B.
Den 31. maj og den 11. juli 2019 modtog Endokrinologisk Ambulatorium, , igen henvisning vedrørende med diagnosen endokrin sygdom, som også blev afvist. Afvisningerne blev foretaget af overlæge C som anførte, at Liothyronin kunne udskrives af alle læger, og kunne ikke indkaldes til Endokrinologisk Ambulatorium med henblik på dette.
BEGRUNDELSE
Disciplinærnævnet henviser til ovenstående afsnit vedrørende autorisationslovens § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed og vedrørende ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”.
Disciplinærnævnet vurderer, at der ikke er grundlag for at kritisere overlæge B og overlæge C for behandlingen.
Disciplinærnævnet har lagt vægt på:
- at overlæge B og overlæge C relevant afviste henvisningerne på på Endokrinologisk Ambulatorium, idet havde haft et forløb hos en privatpraktiserende speciallæge og var afsluttet med henblik på opfølgning i almen praksis med en foreliggende behandlingsplan med præparatet Liothyronin for nedsat stofskifte, hvorfor det var rimeligt at antage, at situationen var stabil.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at overlæge B og overlæge C handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved deres behandling af i perioden fra den 28. maj til den 11. juli 2019 i Endokrinologisk Ambulatorium, .
OFFENTLIGGØRELSE
Sagen er af en sådan karakter, at den er egnet til offentliggørelse med henblik på læring. En praktiserende læge kan ikke pålægges at sætte en patient i behandling med et præparat, der ikke anbefales af guidelines.
REGLER
Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:
Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- § 2, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
- § 3, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):
- § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed