Medicinering ved udskrivelse

Det er korrekt, når en praktiserende læge følger regionale retningslinjer om, at ansvaret for medicinering 3 måneder efter udskrivelse varetages af sygehus.

Sagsnummer:

20DNU21

Offentliggørelsesdato:

onsdag den 19. august 2020

Speciale:

Almen medicin, incl. Vagtlæger

Faggruppe:

Læger

Behandlingssted:

Almen praksis/vagtlæger

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Der gives ikke kritik til:

  • Praktiserende læge , Lægeklinikken , for behandlingen.

Det betyder, at praktiserende læge udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.

Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har modtaget en klage fra .

KLAGEN

Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af praktiserende læge hos Lægeklinikken, i perioden fra den 5. til den 21. december 2018.

Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:

  • at praktiserende læge ikke ordinerede smertestillende medicin, selvom han var terminal.
  • at praktiserende læge ikke foretog en relevant og tilstrækkelig behandling af .

SAGSFREMSTILLING

Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.

80-årige var kendt med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), Hyptertensio Arterialis (HA) og atrieflimren (AFLI).

Den 5. december 2018 henvendte s hustru sig til Lægeklinikken med henblik på at få ordineret smertestillende medicin, herunder Melatonin til . var udskrevet fra et behandlingsforløb på et sygehus og havde siden udskrivelsen haft smerter. Anmodningen om smertestillende medicin blev afvist af praktiserende læge , idet var i et 3-måneders udfasningsforløb, hvorfor den smertestillende medicin skulle ordineres på sygehuset i henhold til regionens retningslinjer. Efter retningslinjerne var dette i 3 måneder fra udskrivelsen indtil periodens udløb, eller indtil eller hans familie havde anmodet om et hjemmebesøg.

Den 6. december 2018 kontaktede lægen det hospital, som udskrev til hans bopæl, og underrettede dem om, at de var forpligtet til at ordinere hans medicin i henhold til regionens retningslinjer, indtil der var gået 3 måneder fra udskrivelsen fra sygehuset, eller indtil plejehjemmet eller s familie havde anmodet et besøg fra lægen. Sygehuset mente ikke, at de havde ansvaret for udskrivelsen af recepterne.

Den 18. december 2018 kontaktede sygehuset lægen, hvor de anmodede den praktiserende læge om at udskrive recepterne. Dette afslog den praktiserende læge, idet sygehuset i henhold til regionens retningslinjer havde ansvaret i 3 måneder fra udskrivelsen indtil periodens udløb, eller indtil familien havde anmodet herom. s hustru havde tidligere afvist sådan et besøgstilbud.

Den 21. december 2018 kontaktede s plejecenter den praktiserende læge med henblik på hjemmebesøg, som blev aftalt til den 8. januar 2019. Samme dag rykkede læge aftalen til den 27. december 2018.

BEGRUNDELSE

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.

En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.

Disciplinærnævnet vurderer, at der ikke er grundlag for at kritisere praktiserende læge for behandlingen.

Disciplinærnævnet har herved lagt vægt på:

  • at det var relevant, at praktiserende læge ikke udskrev medicin til den 5. og 6. december 2018, da behandlingsansvaret ikke var overgået fra sygehuset til s praktiserende læge. Yderligere var dosissen af melatonin høj, hvorfor læge ikke var tryg ved at ordinere det ønskede lægemiddel, hvorfor det var relevant at bede sygehuset om at stå for udskrivningen af medicinen i henhold til de gældende retningslinjer.

    Det kan oplyses, at læger skal hjælpe patienterne bedst muligt med recepter, men dog kun i det omfang lægen føler sig klædt på hertil, det vil sige er tryg ved at udskrive lægemidlet, har kendskab til behandlingsplan og eventuelt nødvendige parakliniske undersøgelser. Den udskrivende læge på et sygehuse skal sikre, at patienten har recepter til det forventede behov (f.eks. smertestillende medicin efter kirurgi) eller til forventede kommende kontroller hos egen læge eller til cirka 3 måneder.
  • at det var tilstrækkeligt, at læge den 7. december 2018 tilbød hjemmebesøg med henblik på smertebehandling. Da s hustru afslog dette sygebesøg, eftersom smerteproblematikken var væk, findes det tilstrækkeligt, at læge ikke gjorde yderligere.
  • at der ved kontakten fra hjemmeplejen den 18. december 2018 ikke foreligger oplysninger i journalen om problemer med smerter. Da der heller ikke blev rejst ønske om hjemmebesøg, findes det relevant, at læge fastholdt retningslinjerne om, at sygehuset skulle udskrive medicin indtil cirka 3 måneder efter udskrivelsen, eller at indtil en praktiserende læge havde været på hjemmebesøg.
  • at det var relevant, at der den 21. december 2018 af en ansat i klinikken blev tilbudt et sygebesøg med henblik på undersøgelse og behandling den 8. januar, da det måtte forventes, at sygehuset i henhold til retningslinjerne havde udskrevet medicin til cirka 3 måneder. Det var tilstrækkeligt, at læge samme dag fik fremrykket tiden til den 27. december 2018, selvom sygebesøget ikke var af akut karakter.

Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at praktiserende læge handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af i perioden fra den 5. til den 21. december 2018 hos Lægeklinikken.

REGLER

Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 2, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
  • § 3, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):

  • § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed

Bekendtgørelse nr. 1447 af 15. december 2010 om forretningsorden for Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn:

  • § 5, stk. 2 om kompetence for disciplinærnævnets formand og næstformænd