Kritik for manglende information om risiko ved akupunkturbehandling
Fysioterapeut får kritik for ikke at informere om risiko for lungepunktering ved akupunktur i brystkassen samt kritik for behandlingen, da anbefalinger for sikker indstik ikke blev fulgt.
Sagsnummer:
20DNU15
Offentliggørelsesdato:
onsdag den 6. maj 2020
Faggruppe:
Fysioterapeuter
Type:
Behandling, Indhentelse af informeret samtykke
Kategori:
Vejledende og principielle afgørelser
Der gives kritik til:
-
fysioterapeut (aut.ID ), , for indhentelse af informeret samtykke den 7. november 2018.
-
fysioterapeut (aut.ID ), , for behandlingen den 7. november 2018.
Det betyder, at fysioterapeut ikke indhentede samtykke på grundlag af fyldestgørende information.
Det betyder videre, at fysioterapeut ikke udviste tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen.
Afgørelsen uddybes nærmere nedenfor under begrundelse.
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har modtaget en klage fra .
1. KLAGEPUNKT
Der er klaget over, at fysioterapeut fra ikke indhentede et tilstrækkeligt informeret samtykke forud for behandlingen med akupunktur af , den 7. november 2018.
Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:
- at der ikke blev informeret om risici ved behandling med akupunktur.
SAGSFREMSTILLING
Den 7. november 2018 fik 49-årige foretaget en fysioterapeutisk behandling på sin arbejdsplads af fysioterapeut fra grundet smerter i venstre albue.
Fysioterapeut anvendte akupunktur til behandlingen og foretog en manuel behandling af s albue og underarm.
Kort tid efter at behandlingen var afsluttet, fik vejrtrækningsproblemer.
Det fremgår af klagen, at s lunge var punkteret som følge af behandlingen.
BEGRUNDELSE
Det fremgår af sundhedslovens § 15, at ingen behandling som udgangspunkt må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke. Samtykket skal være givet til en konkret behandling og på baggrund af fyldestgørende information fra en sundhedsperson.
En patient har ret til at få information om sin helbredstilstand og om behandlingsmulighederne, herunder om risiko for komplikationer og bivirkninger. Informationen skal være mere omfattende, når behandlingen medfører nærliggende risiko for alvorlige komplikationer og bivirkninger. Dette fremgår af sundhedslovens § 16, stk. 1 og 4.
Det fremgår af Sundhedsstyrelsens vejledning om information og samtykke punkt 2.3 og 3.3, at sundhedspersonen som udgangspunkt skal give information om alvorlige og ofte forekommende komplikationer. Når der er tale om alvorlige og sjældent forekommende eller bagatelagtige og ofte forekommende komplikationer, skal sundhedspersonen ofte give information herom. Der kan som udgangspunkt ikke stilles krav om, at sundhedspersonen skal informere om bagatelagtige og sjældent forekommende komplikationer. Vurderingen, af hvornår der skal gives information, beror dermed på sundhedspersonens skøn.
Det fremgår af klagen, at ikke blev informeret om risici forud for akupunkturbehandlingen af overkroppen.
Det fremgår af en udtalelse fra fysioterapeut , at hun foreslog akupunkturbehandling af overkroppen og fik mundtligt samtykke hertil.
Disciplinærnævnet finder herefter ikke grundlag for at fastslå, at fysioterapeut informerede om risici, før der blev givet mundligt samtykke til behandlingen.
Disciplinærnævnet vurderer, at der er grundlag for at kritisere fysioterapeut for indhentelsen af informeret samtykke.
Disciplinærnævnet har lagt vægt på:
- at der i forbindelse med akupunktur er risiko for forbigående symptomer og bivirkninger under eller efter behandlingen i form af mindre blødninger, blå mærker, svimmelhed, forværring af symptomer og træthed.
- at den udførte form for akupunktur gives på rygsiden af brystkassen og at lungerne, som er et vitalt organ, findes i dette område. Punktering af en lunge er en potentielt livsfarlig komplikation, som kan opstå ved udførsel af akupunktur i dette område
- at fysioterapeut burde have informeret om, at der kunne opstå forbigående symptomer og bivirkninger under eller efter behandlingen i form af mindre blødninger, blå mærker, svimmelhed, forværring af symptomer, træthed, som er ofte forekommende, men ikke alvorlige bivirkninger til akupunktur
- at fysioterapeut burde have informeret om risikoen for punktering af lungen i forbindelse med indhentelse af informeret samtykke, idet forekomsten af lungepunktering er en yderst sjælden komplikation til akupunktur på rygsiden af brystkassen, men potentiel livsfarlig.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at fysioterapeut fra handlede i strid med sundhedsloven ved sin indhentelse af informeret samtykke forud for behandlingen af den 7. november 2018.
2. KLAGEPUNKT
Der er klaget over, at ikke modtog en korrekt behandling af fysioterapeut fra , den 7. november 2018.
Disciplinærnævnet har forstået, at det centrale i klagen er:
- at der ikke blev foretaget en relevant og tilstrækkelig behandling med akupunktur.
SAGSFREMSTILLING
Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.
Den 7. november 2018 fik foretaget en fysioterapeutisk behandling på sin arbejdsplads af fysioterapeut fra grundet smerter i venstre albue, som forårsagede gener i underarmen, i hendes skulder og skulderblad.
Fysioterapeut anvendte akupunktur til behandlingen og foretog en manuel behandling af s albue og underarm.
Kort tid efter at behandlingen var afsluttet, fik vejrtrækningsproblemer.
Det fremgår af klagen, at s lunge var punkteret som følge af behandlingen.
BEGRUNDELSE
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn behandler klager fra patienter over autoriserede sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed og træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Det følger af klage- og erstatningslovens § 2, stk. 1, og § 3, stk. 1.
En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sit sundhedsfaglige virke forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det følger af autorisationslovens § 17. Disciplinærnævnet tager ved sin vurdering af sagen således stilling til, om en sundhedsperson har handlet i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Dette er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god sundhedsperson med den erfaring, som den pågældende har på behandlingstidspunktet. Disciplinærnævnet tager ved afgørelsen ikke stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.
Disciplinærnævnet vurderer, at der er grundlag for at kritisere fysioterapeut for behandlingen.
Disciplinærnævnet har herved lagt vægt på:
- at årsagen til smerter i albuen både kan komme fra musklerne omkring skulderen, hvis nakkens nerveforsyning til underarmens muskler er nedsat, eller det kan være en egentlig skade eller belastning i selve albuen, som kan medføre, at smerten stråler op til skulderen
- at akupunktur kan indgå som supplerende behandling til anden fysioterapeutisk behandling af albuesmerter, som manuelle behandlinger, hvor vævet løsnes og får muskulaturen til at slappe af, laserbehandling og/eller specifikke øvelser
- at det var relevant, at fysioterapeut benyttede akupunktur i behandlingen, idet hun ved undersøgelsen havde fundet spændt muskulatur i skulderområdet, og at akupunktur kan hjælpe med at få muskulaturen til at slappe af i området grundet bedre blodgennemstrømning i vævet
- at anbefalinger for sikker indstik skal følges ved akupunktur omkring brystkassen for at undgå punktering af lungen. Anbefalingerne er, at indstik omkring brystkassen altid skal foretages parallelt med brystkassen. Såfremt dette ikke følges, skal der altid være indstik mod knogle. Det kræver et grundigt kendskab til anatomi og erfaring at udføre behandlingen, da fysioterapeuten skal have kontrol over, hvor der er knogler, og hvor der er væv med direkte adgang til lungen eller til store nerver samt vævets tykkelse.
- at fysioterapeut ikke fulgte anbefalingerne, da nålene blev indsat mellem skulderbladende i musklen rhomboideus med 45 til 75 graders indstik i en dybde på 1 cm. Dette var ikke parallelt med brystkassen, hvorfor en nål med en indstiksdybde på 1 cm kunne punktere lungen.
Disciplinærnævnet finder på den baggrund, at fysioterapeut fra handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 7. november 2018.
REGLER
Disciplinærnævnet har anvendt følgende regler til at træffe afgørelse i sagen:
Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- § 2, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
- § 3, stk. 1 om klager over sundhedsfaglig virksomhed
Bekendtgørelse nr. 731 af 8. juli 2019 af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven):
- § 17 om omhu og samvittighedsfuldhed
Bekendtgørelse nr. 903 af 26. august 2019 af sundhedsloven:
- § 15 om informeret samtykke
- § 16 om informeret samtykke
Sundhedsstyrelsens vejledning nr. 161 af 16. september 1998 om information og samtykke og om videregivelse af helbredsoplysninger mv.:
- Punkt 2.3 om samtykkets indhold
- Punkt 3.3. om risiko for komplikationer og bivirkninger