Klage over ordination af pencillin uden at tilse patienten
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere praktiserende læge for hendes behandling af den 12. oktober 2012 ved telefonkonsultationen, da lægen har overtrådt autorisationslovens § 17.
Sagsnummer:
134608
Offentliggørelsesdato:
fredag den 6. december 2013
Speciale:
Almen medicin, incl. Vagtlæger
Faggruppe:
Læger
Type:
Behandling
Kategori:
Vejledende og principielle afgørelser
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn finder grundlag for at kritisere praktiserende læge <****> for hendes behandling af <****> den 12. oktober 2012 ved telefonkonsultationen, da lægen har overtrådt autorisationslovens § 17.
Klagen
Der er klaget over følgende:
At ikke modtog en korrekt behandling hos praktiserende læge den 12. oktober 2012.
Klager har blandt andet anført, at havde feber og var meget utilpas. Klager har videre anført, at plejehjemspersonalet kontaktede læge i konsultationstiden, men at hun ikke ville tilse , men blot udskrive en recept til penicillin, som dog aldrig blev udskrevet.
Begrundelse
Disciplinærnævnet har, medmindre andet er anført, lagt vægt på oplysningerne i journalen.
, som var 79 år gammel, boede på plejehjem.
Den 12. oktober 2012 havde feber og hostede. Plejepersonalet kontaktede derfor s egen praktiserende læge , som ordinerede penicillin Vepicombin via telefonen til .
Disciplinærnævnet kan oplyse, at Vepicombin anvendes til behandling af infektioner med bakterier, som kan påvirkes af penicillin, for eksempel lungebetændelse, halsbetændelse eller mellemørebetændelse.
Ifølge udtalelsen fra praktiserende læge , blev hun ikke bedt om at aflægge et sygebesøg, hvilket hun heller ikke skønnede nødvendigt i denne situation.
Kl. 20.29 var medicinen fortsat ikke kommet. Plejepersonalet ringede derfor efter lægevagten. blev tilset af lægevagten, som konstaterede, at hun havde en lungebetændelse, og der blev udstedt penicillin.
Det fremgår af en udskrift fra receptserveren, at praktiserende læge havde udstedt og afsendt en recept på penicillin til .
Det er disciplinærnævnets opfattelse, at hvis en læge efter en undersøgelse finder tegn på lungebetændelse, er penicillin førstevalg ved lungeraske patienter. Derfor ville det have været korrekt at vælge medicin, såfremt havde tilset og ved en objektiv undersøgelse havde konstateret lungebetændelse.
Det er dog disciplinærnævnets vurdering, at praktiserende læge , uanset om hun blev bedt om at aflægge et sygebesøg eller ej, burde have tilset , for at foretage en lokalisering af infektionen gennem en objektiv undersøgelse af hende.
Det er disciplinærnævnets vurdering, at det ikke er tilstrækkelig at udstede penicillin efter en telefonsamtale, da infektionslokalisering er vigtig at få klarlagt korrekt fra starten af, da en infektion, især hos ældre mennesker, kan udvikle sig hurtigt uden rette behandling.
Det er endvidere disciplinærnævnets vurdering, at diagnosen lungebetændelse ikke kan stilles over telefon, da sådan en diagnose kræver, at lægen lytter til patientens lunger og foretager en generel vurdering af patienten.
Disciplinærnævnet finder på denne baggrund, at praktiserende læge handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af den 12. oktober 2012 ved telefonkonsultationen.
****>****>