Manglende overvejelse af EVT-behandling

Sygehus får kritik for ikke at overveje EVT-behandling af en patient, der var nyopereret og havde symptomer på stroke.

Sagsnummer:

25SFP30

Offentliggørelsesdato:

torsdag den 22. maj 2025

Speciale:

Neurologi

Faggruppe:

Læger

Behandlingssted:

Sygehuse/hospitaler

Type:

Behandling

Kategori:

Vejledende og principielle afgørelser

Kritik

Hospital A får kritik for behandlingen på Afdelingen for den 28. august 2024.

Klagen

Du har klaget over, at du ikke fik en korrekt behandling på Afdelingen for , Hospital A den 28. august 2024.

Vi har forstået, at det centrale i din klage er, at:

  • du ikke blev relevant og tilstrækkelig behandlet, da der ikke blev overvejet at udføre en EVT-behandling.

Sagsfremstilling

Vi har brugt oplysningerne i journalen, hvis vi ikke har skrevet andet.

Den 28. august 2024 faldt du som 71-årig om under en indlæggelse. Din venstre mundvig hang, du havde talebesvær, og du kunne ikke bevæge højre ben. Afdelingen, hvor du var indlagt, havde mistænkt, at du havde en blodprop eller en blødning, og havde derfor fortaget en akut CT-scanning af dit hoved. Scanningen viste ikke akutte forandringer, som fx en hjerneblødning. En blodprop i hjernen kunne ikke udelukkes.

Afdelingen, hvor du var indlagt, havde konfereret med Afdelingen for , Hospital A, som blev oplyst om forløbet, undersøgelsesfund og resultatet af CT-scanningen. Det blev vurderet, at du skulle MR-scannes dagen efter for videre udredning.

Du var tidligere den samme dag blevet opereret, hvilket havde medført, at Afdelingen for  vurderede, at en eventuel behandling for blodprop eller blødning ikke kunne finde sted. Der blev derfor ikke igangsat yderligere behandling.

Du har oplyst, at du havde en ubehandlet blodprop i cirka 24 timer.

Begrundelse

Vi træffer afgørelse om, hvorvidt den sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel.

Vi vurderer i vores afgørelse, om en behandling har været i overensstemmelse med ”normen for almindelig anerkendt faglig standard”. Normen er udtryk for, hvad der må forventes af en almindelig god behandling. Det betyder, at vi ikke har taget stilling til, om patienten har modtaget den bedst mulige behandling.

Vores resultat

Vi vurderer, at der er grundlag for at kritisere Afdelingen for , Hospital A for behandlingen.

Vi har lagt vægt på, at:

  • afdelingen burde have overvejet muligheden for at igangsætte en EVT-behandling, hvor en blodprop fjernes via et kateter. Det skyldes, at du havde symptomer svarende til en blodprop i hjernen (stroke), da din venstre mundvig hang, dit højre ben var lammet, og du havde manglende tale. Stroke er en neurologisk tilstand, der er akut behandlingskrævende. Dertil kommer, at du opfyldte alle betingelserne for denne type behandling, da der var mistanke om en blodprop i et større kar, du havde flere væsentlige neurologiske symptomer, den tidsmæssige betingelse om behandling inden for 24 timer efter symptomernes start var opfyldt, og du havde et generelt højt funktionsniveau. Derudover var du for nyligt blevet opereret, hvilket gjorde, at det var for risikabelt at behandle blodproppen med blodfortyndende medicin (trombolyse). EVT-behandling var derfor den eneste mulighed for behandling i din situation.
  • afdelingen ikke rådgav om mulig behandling af din tilstand. Det skyldes, at en neurologisk afdeling ved mistanke om akut stroke har ansvar for at tilbyde og rådgive om en eventuel behandling. Dette gælder også, selvom afdelingen ikke kan tilbyde den pågældende behandling. Afdelingen burde have vejledt afdelingen, hvor du var indlagt, i at kontakte den ansvarlige EVT-vagthavende.

Afdelingen for , Hospital A har derfor handlet under normen for almindelig anerkendt faglig standard ved deres behandling af dig den 28. august 2024.

Regler

Vi har afgjort sagen efter:

Dagældende bekendtgørelse nr. 962 af 16. august 2024 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):Bekendtgørelse nr. 962 af 16. august 2024 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet som ændret ved lov nr. 647 af 11. juni 2024 og lov nr. 1673 af 30. december 2024 (klage- og erstatningsloven):

  • § 1, stk. 2, om klager over sundhedsfaglig virksomhed