Manglende dokumentation af årsagssammenhæng

Patienten havde en betydelig oral funktionsnedsættelse. Der var dog ikke dokumenteret årsagssammenhæng med kræftbehandlingen, da patienten ikke havde været ved tandlæge i mange år. Patienten kunne derfor ikke få tilskud til særligt kostbare behandlinger.

Sagsnummer:

25SFP27

Offentliggørelsesdato:

fredag den 16. maj 2025

Juridisk tema:

Tilskud til tandpleje

Kategori:

Patientrettigheder

Tiltrædelse

Vi er enige i afgørelsen fra Region A om tilskud til tandpleje. Vi tiltræder derfor afgørelsen.

Du har ikke ret til tilskud til særligt kostbare behandlinger.

Klagen

Du har klaget over, at:

  • du ikke fik tilskud til særligt kostbare behandlinger.

Sagsfremstilling

I 2014 blev du opereret for kræft i æggestokkene, og du modtog herefter behandling med kemoterapi frem til januar 2015. Du fik efterfølgende tilbagefald af kræften (recidiv) i 2017, i 2019 og i 2022, og ved hvert tilbagefald modtog du igen behandling med kemoterapi.

Den 10. december 2024 modtog regionen din ansøgning om tilskud til tandpleje. Der var vedlagt et overslag fra din tandlæge af 10. december 2024. Du søgte om tilskud til behandling i form af undersøgelse og diagnostik af tandkødssygdomme, tandrodsrensning, udtrækning af tænderne 7+, 2+, 1+, +1, +2, 2-, 1-, -1 og -2, operativ fjernelse af tænderne 6+, 5+, 4+, + 3, +4, +5, +6, +7 og 6- samt nødvendige bedøvelser og et narkosetillæg til en samlet pris på 33.649,93 kr. Der var også vedlagt et prisoverslag fra en tandprotetiker på en helprotese til overkæben samt en delprotese (stålunitor) til underkæben til en samlet pris på 30.420 kr.

Du var efterfølgende til undersøgelse (visitation) i regionens tandpleje. Du fik foretaget en spytmåling (sialometri), som viste, at du lider af nedsat spytsekretion (hyposalivation).

Den 15. januar 2025 fik du en tidsbegrænset bevilling af tilskud til almindelig forebyggende og behandlende tandpleje gældende til den 10. december 2025.

Du fik i samme afgørelse afslag på tilskud til behandlingerne i overslagene.

Du har oplyst, at du begyndte at miste dine tænder i 2019-2020. Du ønsker tilskud til at få trukket og opereret dine tænder ud. Efterfølgende vil du kun have 3 tænder tilbage i hver side af underkæben, og derfor kan du ikke bruge afgørelsen fra regionen til noget.

Begrundelse

Reglerne om tilskud til tandpleje

Regionen giver et særligt tilskud til tandpleje til udvalgte patientgrupper.

Regionen giver blandt andet et særligt tilskud til kræftpatienter, der har fået kemoterapi.

Patienterne kan søge om tilskud til almindelig forebyggende og behandlende tandpleje, ligesom patienterne kan søge om tilskud til særligt kostbare behandlinger.

Almindelig forebyggende og behandlende tandpleje

Regionen giver et særligt tilskud til almindelig forebyggende og behandlende tandpleje til kræftpatienter, der har fået kemoterapi.

Det er en betingelse for at få en bevilling, at patienten har betydelige tandproblemer. Det er også en betingelse, at patienten har fået påvist nedsat produktion af spyt. 

For at opfylde denne betingelse, skal enten den målte ustimulerede spytsekretion være på 0,1 ml/min eller mindre, eller den målte tyggestimulerede spytsekretion være på 0,7 ml/min eller mindre.

Patienten skal dermed ikke dokumentere, at tandproblemerne har årsagssammenhæng med sygdomsbehandlingen.

Der står i regionens bevilling, hvilke almindelige og forebyggende behandlinger, som patienten kan få lavet, uden at regionen skal godkende dem først.

Særligt kostbare behandlinger grundet betydelig oral funktionsnedsættelse

Særligt kostbare behandlinger er fx behandlinger med kroner og implantater. Patienten eller tandlægen skal sende en ansøgning og et overslag til regionen, som regionen skal godkende, før tandlægen må påbegynde behandlingen.

Det er en betingelse for at få tilskud til særligt kostbare behandlinger, at patienten har en betydelig dokumenteret oral funktionsnedsættelse. Det er derudover et krav, at funktionsnedsættelsen er en følge af kemoterapien.

Regionen skal altid foretage en konkret og individuel tandlægefaglig vurdering af, om patientens tandproblemer medfører en betydelig oral funktionsnedsættelse.

Betydelig oral funktionsnedsættelse kan opstå efter tandtab, destruktion af tænder, alvorligt tandslid og kombinationer af disse forhold.

Regionen skal også lave en konkret vurdering af, om tandproblemerne er en følge af sygdomsbehandlingen. Vurderingen tager udgangspunkt i udviklingen i patientens tandstatus fra det tidspunkt, hvor patienten startede i kræftbehandlingen.

Mundtørhed som følge af kemoterapi

Mundtørhed (hyposalivation) er, når der ikke er tilstrækkeligt med spyt i munden.

Spytkirtlerne bliver ofte påvirkede af kemoterapi. Det kan give nedsat produktion af spyt. Ved kemoterapi er det sædvanligvis den ustimulerede spytproduktion, der er nedsat, mens den tyggestimulerede spytproduktion sædvanligvis er normal eller kun lidt nedsat. Spytproduktionen bliver typisk normal ½-1 år efter, at patienten er stoppet i behandling med kemoterapi.

Når en patient får nedsat spytproduktion, ændrer slimhinden i munden sig. Slimhinden bliver mere glat og øm. Ved en tandundersøgelse vil tandlægens spejl typisk klistre til patientens kind. Der er forskellige grader af nedsat spytproduktion, men tandlægen kan registrere det klistrende spejl selv ved begrænset nedsættelse af spyt.

Nedsat produktion af spyt kan føre til tandproblemer, fordi spyt har den effekt, at det neutraliserer syre. Spyt er derfor et naturligt forsvar mod caries. Der kan opstå caries på unormale steder, når en patient mangler spyt. Der kan fx være caries på de glatte flader på tænderne, som vender ind mod tungen eller ud mod kinden. Det er fordi, bakterierne får mulighed for at klistre til de steder, der normalt er beskyttet af spyt.

Der er også andre forhold end kemoterapi, der kan have betydning for produktionen af spyt. Det gælder fx nogle typer af medicin eller kombinationer af medicin, blandt andet medicin mod depression, angst og halsbrand.

Udvikling af caries

Der er generelt en større risiko for, at der opstår caries hos en patient, hvis patientens mundhygiejne er mangelfuld, og hvis patienten ikke jævnligt får udført forebyggende behandlinger i form af fx tandrensninger. Denne større risiko for caries gælder også for ellers raske patienter.

Hvis en patient har tænder med begyndende caries, er det muligt at mindske eller forebygge sygdomsudviklingen ved at iværksætte behandling med regelmæssig tandrensning, instruktion i renhold mellem tænderne og fluoridbehandling.

Kræftpatienter, der har nedsat spytproduktion som følge af behandling med kemoterapi, har behov for hyppige undersøgelser med henblik på at iværksætte forebyggende behandlingstiltag.

Vores resultat

Særligt kostbare behandlinger

Vi vurderer, at du har en betydelig dokumenteret oral funktionsnedsættelse.

Vi har lagt vægt på, at:

  • de fleste tænder i overkæben har så omfattende cariesangreb, at kronerne er ødelagte. Det er kun rødderne, der er tilbage, og der er lokale infektioner omkring nogle af rødderne.
  • du mangler tænder i siderne af underkæben, og der er store mængder tandsten i fronten af underkæben.

Vi vurderer dog, at der ikke er dokumentation for, at din betydelige orale funktionsnedsættelse er en følge af kemoterapien. Vi vurderer derfor, at du ikke har ret til tilskud til de særligt kostbare behandlinger.

Vi har lagt vægt på, at:

  • der ikke foreligger tandlægejournal eller røntgenbilleder til belysning af din tandstatus i perioden, før du modtog behandling med kemoterapi første gang i 2014-2015.
  • det fremgår af sagens oplysninger, at du lider af tandlægeangst, og at du heller ikke siden har været ved tandlæge før i november 2024.
  • du derfor ikke har modtaget forebyggende behandling eller instruktion i renhold af tænder og tandkød.
  • det fremgår af røntgenbilledet fra din tandlæge, at du har meget store mængder tandsten, hvilket er et tegn på utilstrækkelig mundhygiejne.
  • dine tandproblemer sandsynligvis skyldes den manglende forebyggende behandling, den manglende instruktion og den utilstrækkelige mundhygiejne.
  • dine behandlinger med kemoterapi derfor ikke er årsagen til dine tandproblemer.
  • behandlingerne med kemoterapi kan have forværret problemerne.
  • det imidlertid ikke er muligt at vurdere, om kemoterapien har forværret problemerne, da du ikke har været ved tandlæge i de år, du har modtaget kemoterapi. Der foreligger derfor ikke journalmateriale eller røntgenbilleder, der kan dokumentere udviklingen i dit tandbehandlingsbehov.

Vi tiltræder derfor regionens afgørelse af 15. januar 2025 om tilskud til særligt kostbare behandlinger.

Regler

Vi har afgjort sagen efter:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 962 af 16. august 2024 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet som ændret ved lov nr. 647 af 11. juni 2024 og lov nr. 1673 af 30. december 2024 (klage- og erstatningsloven):

  • § 6, nr. 11, om tilskud til tandpleje efter § 166 i sundhedsloven og regler fastsat med hjemmel heri

Bekendtgørelse nr. 275 af 12. marts 2025 af sundhedsloven:

  • § 166, stk. 1, nr. 5 om tilskud til almindelig forebyggende og behandlende tandpleje til kræftpatienter, der har modtaget medicinsk behandling
  • § 166, stk. 5, om tilskud til særligt kostbare behandlinger som følge af betydelige orale funktionsnedsættelser

Bekendtgørelse nr. 871 af 26. juni 2024 om tandpleje:

  • § 28, stk. 1, om de omfattede patientgrupper
  • § 28, stk. 4, om kravene til tilskud til særligt kostbare behandlinger grundet betydelig dokumenteret oral funktionsnedsættelse

Vejledninger

Vejledning nr. 9853 af 21. oktober 2024 om omfanget af og kravene til den regionale tandpleje:

  • Afsnit 3 om de udvalgte patientgrupper og de grundlæggende kriterier for at få tilskud til tandpleje
  • Afsnit 3.3. om behandlingskriterier for tilskud til særligt kostbare behandlinger grundet betydelig oral funktionsnedsættelse
  • Afsnit 8 om kræftpatienter, som har fået kemoterapi, immunterapi, hormon- og antihormonbehandling
  • Bilag 7 om vejledende faglige behandlingskriterier for betydelig oral funktionsnedsættelse ved ansøgning til særligt kostbare behandlinger for patientgrupperne 1-6 og patienter med medfødte sjældne sygdomme.