Udredningsforløbet startede først ved henvisningen

Regionen overholdt ikke reglerne om retten til hurtig udredning. Udredningsforløbet startede, da det blev besluttet ved en kontrolundersøgelse, at patienten skulle henvises til skanning. Ved fristens udløb afventede patienten yderligere undersøgelser.

Sagsnummer:

24SFP128

Offentliggørelsesdato:

onsdag den 11. september 2024

Juridisk tema:

Ret til hurtig udredning på sygehus

Kategori:

Patientrettigheder

Region A har handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.

Det betyder, at du ikke blev udredt inden for 30 dage.

Det betyder også, at det ikke skyldtes faglige årsager, at du ikke blev udredt inden for fristen.

Du kan læse mere på de næste sider.

KLAGEN

Du har klaget over:

  • at du ikke blev udredt hurtigt nok.

SAGSFREMSTILLING

Vi har lagt vægt på oplysningerne i journalen, hvis der ikke står andet.

Den 13. juli 2019 blev du behandlet på skadestuen på Hospital A. Du var styrtet på din knallert og havde smerter i venstre skulder. Akutafdelingen igangsatte konservativ behandling af dig i seks uger. Du blev samtidig henvist til kontrol på Afdeling A. 

Den 29. juli 2019 var du til kontrolundersøgelse på Afdeling A. Smerterne var aftaget og du havde det bedre. Du blev derfor afsluttet fra afdelingen og opfordret til at henvende dig ved forværring. 

Den 16. oktober 2019 blev du indkaldt til kontrol den 17. oktober 2019. Du havde fået smerter i skulderen, og lægen henviste dig til en MR-skanning med mistanke om, at du havde revet en sene over i skulderen.

Den 6. november 2019 fik du svar på skanningen. Lægen oplyste, at skanningen viste forskellige brud. Du skulle derfor undersøges i idrætssektionen, hvor den videre plan og behandling skulle aftales.

Den 7. november 2019 blev du indkaldt til undersøgelse den 29. november 2019. Du kontaktede hospitalet den 8. november 2019, fordi du var frustreret over ventetiden. Senere samme dag blev du indkaldt til undersøgelse den 22. november 2019. 

Den 22. november 2019 blev din skulder undersøgt og du fik lagt en blokade. Du skulle afvente, om konservativ behandling var tilstrækkelig, og indkaldes til en ny kontrol efter 2 uger.

Den 6. december 2019 var du på ny til kontrol. Din bevægelighed var fortsat nedsat, og I aftalte endnu en kontrol efter en måned og eventuelt en ny blokade. 

Du har oplyst, at du ikke blev udredt hurtigt nok, fordi man først opdagede fire skulderskader, da der var gået fire måneder. Du har også oplyst, at det var grunden til, at du mistede dit job. 

Regionen har oplyst, at du blev henvist til skanning den 17. oktober 2019 og fik var på skanningen den 6. november 2019 samt en plan for det videre forløb. Regionen forstår derfor ikke din klage over manglende udredning.

Vi har i forbindelse med en praksisændring på ny spurgt regionen om årsagen til forlængelsen af dit udredningsforløb, og om det skyldtes faglige årsager.

Da regionen ikke har svaret, lægger vi deres første udtalelse til grund.

BEGRUNDELSE

Reglerne om retten til hurtig udredning

Når en patient bliver henvist til udredning på et sygehus, har patienten ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt.

Det betyder, at sygehuset, når det er fagligt muligt, skal tilrettelægge udredningsforløbet, så patienten inden for fristen kan få at vide, hvad patienten fejler, eller eventuelt at patienten ikke fejler noget. Sygehuset skal også oplyse, om patienten skal observeres, behandles eller ikke behandles.

Hvis forløbet afsluttes med en anbefaling om behandling, er patienten først endeligt udredt, når patientens tilstand er afklaret i en sådan grad, at patienten kan informeres om behandlingsmulighederne.

Fristen på 30 dage løber fra den dag, sygehuset modtager henvisningen, til den dag, udredningen kan afsluttes.

Regionen har pligt til at udrede en patient så hurtigt som muligt. Hvis udredningen ikke kan foretages inden for fristen på regionens egne sygehuse, har regionen pligt til at søge andre muligheder, også på andre regioners sygehuse eller på private sygehuse og klinikker.

Faglige årsager kan begrunde, at fristen på 30 dage overskrides. Eksempler på faglige årsager er, at patienten skal gennemgå undersøgelser og prøver, som har lange svartider eller som kun kan foretages i bestemte faser eller perioder, eller at den næste undersøgelse afhænger af svaret på den første.

Kapacitetsmæssige årsager kan ikke begrunde, at fristen på 30 dage overskrides. Travlhed, personalets sygdom og øvrigt fravær er eksempler på kapacitetsmæssige årsager.

Vores resultat

Vi vurderer, at du ikke blev udredt inden for 30 dage.

Vi vurderer også, at den manglende udredning ikke skyldtes faglige årsager.

Vi har lagt vægt på:

  • at du blev indlagt på Hospital A den 13. juli 2019 med skuldersmerter.
  • at dette forløb blev afsluttet samme dag, da du startede med konservativ behandling.
  • at regionen igangsatte et udredningsforløb af dig den 17. oktober 2019, hvor du blev henvist til skanning. Fristen på 30 dage udløb derfor den 16. november 2019.
  • at du den 6. november 2019 fik svar på skanningen, og blev henvist til videre undersøgelse og plan i idrætssektionen.
  • at din tilstand den 6. november 2019 dermed ikke var afklaret i en sådan grad, at du kunne overgå til behandling.
  • at du først var færdigudredt den 22. november 2019, hvor du blev oplyst om den fremadrettede behandling, og behandlingen blev påbegyndt.
  • at regionen ikke har godtgjort, at det var faglige årsager, der kunne begrunde, at dit udredningsforløb varede mere end 30 dage.

Regionen har derfor handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.

REGLER

Vi har afgjort sagen efter:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • § 6, stk. 1, nr. 4, om udredning efter § 82 b i sundhedsloven

Bekendtgørelse nr. 903 af 26. august 2019 af sundhedsloven:

  • § 82 b, stk. 1, om udredning inden for 1 måned
  • § 82 b, stk. 3, om nærmere regler om regionernes forpligtelser efter stk. 1 og 2

Bekendtgørelse nr. 657 af 28. juni 2019 om ret til sygehusbehandling m.v.:

  • § 14, stk. 1, om udredning inden for 1 måned
  • § 20, stk. 1, 2. pkt., om beregning af tidsfristen for udredning

Vejledninger

Vejledning nr. 9988 af 22. september 2016 om frit sygehusvalg, udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning og information til henviste patienter:

  • Pkt. 2.0 om ret til hurtig udredning