Fødselshjælp kan omfatte mere end blot fødslen

Patient blev opkrævet betaling for behandling foretaget før og efter en fødsel. Regionen kunne ikke opkræve betaling for det hele, fordi en sådan behandling kan være en nødvendig, integreret og uadskillelig del af selve fødselshjælpen.

Sagsnummer:

24SFP112

Offentliggørelsesdato:

onsdag den 14. august 2024

Juridisk tema:

Betaling for sygehusbehandling

Kategori:

Patientrettigheder

Ændring

Vi er ikke enige i afgørelsen fra Region A om betaling for sygehusbehandling. Vi ændrer derfor en del af afgørelsen.

Regionen måtte kun kræve betaling for en del af din behandling.

Klagen

Du har klaget over, at:

  • du selv skulle betale for sygehusbehandling på Hospital A.

Sagsfremstilling

Du havde i perioden fra den 11. februar til den 31. maj 2022 et fødselsforløb på Hospital A.

Den 11. februar 2022 havde du en telefonkonsultation med en jordemoder fra Behandlingssted A, Hospital A, fordi du oplevede akutte smerter i livmoderen. Du blev blevet rådet til at hvile dig og tage kontakt til nærmeste fødeafdeling, hvis smerterne blev værre.

Den 16. februar 2022 mødte du op til en udvidet jordemoderkonsultation på Behandlingssted A. Du kom til kontrol på baggrund af din tidligere henvendelse. Det blev under konsultationen opdaget, at oplysninger om din blodtype ikke forelå, og at fund af æggehvidestof i urinen indikerede en begyndende svangerskabsforgiftning. Det blev aftalt, at du skulle kontakte egen læge i forhold til det sidstnævnte. Derudover blev barnets størrelse, lejring og hjertelyd også undersøgt.

Den 5. april 2022 mødte du op til en konsultation på Behandlingssted A, fordi du oplevede akut blødning. Det blev konstateret, at der ikke var tegn på en begyndende fødsel, og at barnet havde det godt.

Den 21. april 2022 mødte du op på Behandlingssted A, Hospital A, fordi du var i fødsel. Du fødte en dreng, og du blev samme dag udskrevet.

Den 22. april 2022 fik du besøg af en jordemoder fra Behandlingssted A i dit hjem for at afholde en efterfødselssamtale.

Den 24. april 2022 mødte du og dit barn op til en konsultation på Behandlingssted B, Hospital A. Der blev taget blodprøve af barnet (PKU-prøve) og foretaget en hørescreening. Du blev også instrueret i korrekt sutteteknik. Undersøgelsen viste også, at dit barn havde haft et vægttab på 8,7%. Du blev under konsultationen også undersøgt for blødning, vandladning og smerter ved bristning, som du havde pådraget dig under fødslen.

Den 13. maj 2022 mødte du op til en konsultation på Behandlingssted B for at få undersøgt bristningen, fordi der var mistanke om infektion. Det blev konstateret, at der var ikke var tegn på infektion i bristningen.

Den 27. juli 2022 afgjorde regionen, at du skulle betale 36.488 kr. for den samlede behandling.

Din ægtefælle oplyste den 8. august 2022, at I havde haft en aktiv sag om familiesammenføring i den konkrete periode, og at regionen derfor ikke burde opkræve betaling for forløbet.

Regionen oplyste den 6. oktober 2022, at der var opkrævet betaling, fordi der ikke var fremsendt dokumentation for en verserende sag om familiesammenføring.

Vi traf den 22. juni 2023 afgørelse om at hjemvise sagen til fornyet behandling, da der var fremkommet nye og væsentlige oplysninger til sagen. Vi bad regionen som led i dens oplysningspligt om at undersøge og inddrage disse nye oplysninger i en ny vurdering af spørgsmålet om betaling.

Den 4. oktober 2023 afgjorde regionen, at du kun skulle betale 5.861 kr., da opkrævningen af betaling for selve fødslen var frafaldet på grund af jeres sag om familiesammenføring på fødselstidspunktet. Det var imidlertid fortsat regionens opfattelse, at du skulle betale for konsultationerne afholdt før og efter fødslen.

Din repræsentant har oplyst, at I er uforstående over for den nye opkrævning, fordi I havde en verserende sag om familiesammenføring under hele fødselsforløbet. I mener derfor ikke, at I skal opkræves betaling, hverken for fødslen eller konsultationerne.

Vi har baggrund af sagens oplysninger lagt til grund, at du er statsborger i et tredjeland, og at du først fik bopæl i Danmark den 7. juli 2022. Du havde en verserende sag om familiesammenføring under dit fødselsforløb.

Vi har også lagt til grund, at I forud for fødselsforløbets start blev informeret om, at konsultationerne ville blive ydet mod betaling.

Begrundelse

Reglerne om betaling for behandling på et sygehus

Behandling på et sygehus er normalt gratis for personer, der har bopæl i Danmark. Ved bopæl forstås tilmelding til Folkeregistret.

En person, der ikke bor i Danmark, har ret til akut behandling på et sygehus, hvis personen opholder sig midlertidigt i regionen. Personen har også ret til fortsat behandling, når det ikke er rimeligt at henvise personen til behandling i hjemlandet. Det gælder også, hvis personen ikke kan tåle at blive flyttet til et sygehus i hjemlandet.

Regionen opkræver betaling for akut og fortsat behandling til personer, som ikke bor i Danmark. Regionen kan dog undtagelsesvist give behandlingen gratis, hvis regionen vurderer, at det er rimeligt. Det er regionen, der vurderer, om behandlingen skal være gratis eller ej.

Regionen skal oplyse patienten om, at den tager betaling for behandlingen. Det skal ske inden behandlingen starter. Informationen skal gives mundtligt og kan suppleres af skriftligt informationsmateriale. Regionen oplyser den endelige pris og opkræver betaling efter behandlingen.

Fødselshjælp

Alle gravide har adgang til hjælp til akut fødsel, dvs. fødsel uden for termin. Efter praksis betragtes en fødsel som til termin, når den finder sted fra uge 37+0 til uge 41+6.

Kvinder, som ikke har bopæl i Danmark, har dog ret til fødselshjælp, selvom fødslen finder sted til planlagt tid. Regionen opkræver i den forbindelse betaling.

De gravide, som har en herboende ægtefælle, og som har søgt om familiesammenføring, og som føder her i landet, inden der er truffet afgørelse om, hvorvidt der kan meddeles opholdstilladelse, har imidlertid ret til gratis fødselshjælp – også til termin – under forudsætning af, at den pågældende har ret til at være i landet under sagens behandling, dvs. er meddelt processuelt ophold.

Fødselshjælpen omfatter sundhedsfaglige tiltag, foranstaltninger eller indgreb, der har en direkte eller naturlig relation til selve fødslen. Hvis der opstår komplikationer i forbindelse med fødslen, som medfører et behov for yderligere behandling, vil den efterfølgende behandling - efter en konkret sundhedsfaglig vurdering - kunne være en del af fødselshjælpen.

Andre undersøgelser, samtaler eller lignende, som ikke er afgørende for selve fødslen eller har en nær relation hertil, vil derimod ikke falde ind under dette begreb.

Når det skal afgøres, om en sundhedsfaglig ydelse er en del af fødselshjælpen, skal der laves en sundhedsfaglig vurdering af ydelsen i lyset af den gravide patients helbredsforhold og ydelsens betydning for selve fødslen. Der skal således konkret vurderes, om ydelsen er en nødvendig, integreret og uadskillelig del af selve fødselshjælpen for den gravide patient.

Mindreårige

Alle børn og unge under 18 år har ret til akut og fortsat sygehusbehandling.

Børn og unge under 18 år, der er EU/EØS-statsborgere, har også ret til medicinsk nødvendig behandling under et midlertidigt ophold i Danmark.

Regionen opkræver i så fald ikke betaling for akut og fortsat sygehusbehandling af børn og unge under 18 år.

Hvis den mindreårige fylder 18 år under et igangværende behandlingsforløb, skal regionen som udgangspunkt afholde udgiften for færdiggørelsen af behandlingen.

Vores resultat

Vi vurderer, at regionen ikke måtte kræve betaling for alle ydelser i din behandling.

Vi har lagt vægt på, at:

  • du havde en verserende sag om familiesammenføring under dit behandlingsforløb i perioden fra den 11. februar til den 13. maj 2022.
  • det var en nødvendig, integreret og uadskillelig del af selve fødselshjælpen, at du tog telefonisk kontakt til en jordemoder den 11. februar 2022 vedrørende akutte smerter i livmoderen, fordi det kunne være tegn på en begyndende tidlig fødsel.
  • det var en nødvendig, integreret og uadskillelig del af selve fødselshjælpen, at du mødte op til en fysisk konsultation den 16. februar 2022, fordi der var tale om en opfølgning af din tidligere henvendelse af 11. februar 2022. Det blev i den forbindelse opdaget, at oplysninger om din blodtype ikke var registreret, hvilket man skal forud for en fødsel, og at der blev fundet æggehvidestof i urinen, som kunne være tegn på en begyndende svangerskabsforgiftning.
  • det var en nødvendig, integreret og uadskillelig del af selve fødselshjælpen, at du mødte op til en fysisk konsultation den 5. april 2022, fordi akut blødning kunne være tegn på en begyndende fødsel og desuden have betydning for barnets tilstand.
  • det ikke var en nødvendig, integreret og uadskillelig del af selve fødselshjælpen, at du fik en efterfødselssamtale den 22. april 2022 for at drøfte din oplevelse af forløbet og dit velbefindende efter fødslen. Efterfødselssamtalen er et tilbud
  • det var en nødvendig, integreret og uadskillelig del af selve fødselshjælpen, at du mødte op til en fysisk konsultation den 24. april 2022 for at blive undersøgt for blødning, vandladning og smerter på grund af en fødselsbristning.
  • det var en nødvendig, integreret og uadskillelig del af selve fødselshjælpen, at du mødte op til en fysiske konsultation den 13. maj 2022 for at blive undersøgt for mistanke om infektion i fødselsbristningen.

Vi vurderer også, at regionen ikke måtte kræve betaling for dit barns behandling.

Vi har lagt vægt på, at:

  • der blev foretaget en sundhedsfaglig behandling af dit barn den 22. april 2022, fordi der blev optaget af sygehistorie (anamnese) i forhold til dets søvn og fødeindtag. Der blev også givet instruktioner om amning.
  • der også blev foretaget sundhedsfaglig behandling af dit barn den 24. april 2022, dels fordi barnets sutteteknik blev observeret og korrigeret som følge af dets vægttab på 8,7%, og dels fordi der blev foretaget vejning, hælblodprøve og hørescreening af barnet.
  • det fremgår af CPR-registeret, at dit barn var bopælsregistreret i Danmark siden den 22. april 2022, og dermed dansk sygesikret fra dette tidspunkt.
  • regionen derfor ikke kan opkræve betaling for sygehusbehandling, når patienten er dansk sygesikret.

Vi ændrer derfor en del af regionens afgørelse af 4. oktober 2023, der vedrører betaling for sygehusbehandling.

Regionen må ikke opkræve betaling for din behandling fortaget i perioden fra den 11. februar til den 5. april 2022 samt fra den 24. april til den 13. maj 2022.

Regionen må heller ikke opkræve betaling for din søns behandling foretaget den 22. og 24. april 2022.

Regionen er dog berettiget til at opkræve betaling for efterfødselssamtalen afholdt den 22. april 2022. Da efterfødselssamtalen også indeholder behandling af din søn, skal regionen derfor undersøge, hvilken del af det opkrævede beløb der vedrører din behandling, og kun opkræve betaling for denne del.

Regler

Vi har afgjort sagen efter:

Love og bekendtgørelser

Bekendtgørelse nr. 9 af 4. januar 2023 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • 6, stk. 1, nr. 3, om klager over regionens afgørelser om vilkår for en persons ret til sygehusbehandling efter § 81 i sundhedsloven

Bekendtgørelse nr. 9 af 4. januar 2023 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):

  • 6, stk. 1, nr. 3, om klager over regionens afgørelser om vilkår for en persons ret til sygehusbehandling efter § 81 i sundhedsloven

Bekendtgørelse nr. 1656 af 23. december 2022 om lov om dansk indfødsret:

  • 1, stk.1, om dansk indfødsret ved fødslen

Bekendtgørelse nr. 657 af 28. juni 2019 om ret til sygehusbehandling m.v.:

  • 5, stk. 1, om ret til akut behandling til personer, der ikke bor i Danmark
  • 5, stk. 2, om ret til fortsat behandling til personer, der ikke bor i Danmark
  • 5, stk. 3, om betaling for behandling i Danmark
  • 50 a, stk. 1, om regionens opkrævning af betaling
  • 50 a, stk. 4, om orientering om betalingen