Manglende journalføring var ikke en faglig årsag
Regionen udredte ikke patienten inden for fristen. Manglende journalføring af, at patientens tidligere forløb var afsluttet, kunne ikke begrunde en forlængelse af et nyt udredningsforløb.
Sagsnummer:
24SFP141
Offentliggørelsesdato:
onsdag den 11. september 2024
Juridisk tema:
Ret til hurtig udredning på sygehus, Sygehusets indkaldelsesbrev
Kategori:
Patientrettigheder
Region A har handlet i strid med reglerne om oplysningspligten.
Region A har handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.
Det betyder, at du ikke fik et oplysningsbrev inden for 8 hverdage.
Det betyder også, at regionen ikke medvirkede til, at du blev udredt hurtigst muligt.
KLAGEN
Du har klaget over:
- at regionen ikke overholdt sin oplysningspligt.
- at du ikke blev udredt hurtigt nok.
Den 21. juni 2021 skrev vi bl.a. til dig, at vi ville behandle din klage over retten til udvidet frit sygehusvalg. Efter en fornyet gennemlæsning af klagen, har vi ændret vores opfattelse af, hvad du klager over. Vi har forstået det, som en klage over forløbet og den tid, det tog fra din læge henviste dig den 20. oktober 2020, til du blev oplyst om og indkaldt til undersøgelse. I denne afgørelse tager vi derfor stilling til regionens oplysningspligt samt retten til hurtig udredning.
SAGSFREMSTILLING
Vi har lagt vægt på oplysningerne i journalen, hvis der ikke står andet.
Den 12. juni 2020 henviste din egen læge dig til Behandlingssted A, Psykiatrien i Region A, på grund af symptomer på stress og depression.
Dem 16. juni 2020 blev du indkaldt til undersøgelse den 3. juli 2020. Fordi du udeblev fra samtalen, blev du den 9. juli 2020 indkaldt til en ny samtale den 14. august 2020.
Ved samtalen den 14. august 2020 blev du undersøgt og oplyst om, at regionen ikke havde noget tilbud til dig. Du blev derfor afsluttet og opfordret til at rette henvendelse på ny, hvis du oplevede en forværring af din tilstand.
På grund af forværring af din tilstand og et ønske om medicinering, henviste din egen læge dig den 20. oktober 2020 til en fornyet psykiatrisk vurdering. Visitationen modtog henvisningen den 21. oktober 2020 og registrerede, at du var i et åbent forløb.
Den 27. november 2020 blev du indkaldt til samtale den 10. december 2020.
Du har oplyst, at psykiateren ved en fejl ikke fik afsluttet dit forløb i journalen den 14. august 2020, og at dette var grunden til, at henvisningen blev registreret som ”åben”.
Du har også oplyst, at du flere gange forgæves forsøgte at få rettet op på fejlen, men at psykiateren aldrig vendte tilbage.
Regionen har bekræftet, at dit forløb var registreret som åbent, fordi journalnotatet fra den 14. august 2020 først blev tilført den 18. november 2020.
BEGRUNDELSE
Reglerne om oplysningspligten
Et sygehus skal oplyse en patient om patientens rettigheder senest 8 hverdage efter, at de har modtaget en henvisning, eller efter, at patienten er færdigudredt.
Patienten skal fx have oplysninger om dato og sted for undersøgelse eller behandling.
Oplysningerne skal sikre, at patienten får viden om sine rettigheder og kan træffe et oplyst valg. Oplysningerne skal lette at forstå og hjælpe patienten med at træffe et valg.
Der er krav til, at det står i oplysningsbrevet, om sygehuset kan tilbyde diagnostisk undersøgelse, udredning eller behandling inden for fristerne. Der skal også stå, hvor patienten kan henvende sig, hvis patienten ønsker at gøre brug af sine rettigheder.
Det sted, der modtager en henvisning af en patient, har ansvaret for at give patienten oplysningerne.
Vores resultat
Vi vurderer, at du ikke fik et oplysningsbrev inden for 8 hverdage.
Vi har lagt vægt på:
- at Psykiatrien i Region A modtog din henvisning den 21. oktober 2020. Fristen på 8 hverdage udløb derfor den 2. november 2020.
- at du først fik en indkaldelse den 27. november 2020.
Regionen har derfor handlet i strid med reglerne om oplysningspligten.
Reglerne om retten til hurtig udredning
Når en patient bliver henvist til udredning på et sygehus, har patienten ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt.
Det betyder, at sygehuset, når det er fagligt muligt, skal tilrettelægge udredningsforløbet, så patienten inden for fristen kan få at vide, hvad patienten fejler, eller eventuelt at patienten ikke fejler noget. Sygehuset skal også oplyse, om patienten skal observeres, behandles eller ikke behandles.
Fristen på 30 dage løber fra den dag, sygehuset modtager henvisningen, til den dag, udredningen er færdig.
Hvis regionen ikke kan udrede patienten inden for fristen, skal udredningen stadig ske hurtigst muligt.
Regionen har pligt til at udrede en patient så hurtigt som muligt. Hvis udredningen ikke kan foretages inden for fristen på regionens egne sygehuse, har regionen pligt til at søge andre muligheder, også på andre regioners sygehuse eller på private sygehuse og klinikker.
Hvis patientens første tid til undersøgelse ligger senere end 30 dage fra henvisningen, er det i strid med retten til hurtig udredning, medmindre det skyldes faglige årsager. Eksempler på faglige årsager er, at patienten skal gennemgå undersøgelser og prøver, som har lange svartider eller som kun kan foretages i bestemte faser eller perioder, eller at den næste undersøgelse afhænger af svaret på den første.
Kapacitetsmæssige årsager kan ikke begrunde, at fristen på 30 dage overskrides. Travlhed, personalets sygdom, ferie og øvrigt fravær er eksempler på kapacitetsmæssige årsager.
Vores resultat
Vi vurderer, at der startede et nyt udredningsforløb den 20. oktober 2020, da din egen læge henviste dig til en fornyet psykiatrisk vurdering.
Vi vurderer, at du ikke blev udredt inden for 30 dage.
Vi vurderer også, at regionen ikke medvirkede til at udrede hurtigst muligt.
Vi har lagt vægt på:
- at dit første udredningsforløb blev afsluttet den 14. august 2020, da du blev oplyst om, at regionen ikke havde et psykiatrisk tilbud til dig.
- at der derfor var tale om et nyt udredningsforløb, da Behandlingssted A, Psykiatrien i Region A, modtog en henvisning den 21. oktober 2020. Fristen på 30 dage udløb den 20. november 2020.
- at du den 27. november 2020 blev indkaldt til den første undersøgelse den 10. december 2020.
- at en manglende eller forsinket journalisering af en patients afsluttede forløb, ikke kan begrunde en forlængelse af udredningsforløbet.
Regionen har derfor handlet i strid med reglerne om retten til hurtig udredning.
REGLER
Vi har afgjort sagen efter:
Love og bekendtgørelser
Bekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (klage- og erstatningsloven):
- § 6, stk. 1, nr. 4, om udredning efter § 82 b i sundhedsloven
- § 6, stk. 1, nr. 7, om regionernes oplysningspligt efter § 90 i sundhedsloven
Bekendtgørelse nr. 903 af 26. august 2019 af sundhedsloven:
- § 82 b, stk. 1, om udredning inden for 1 måned
- § 82 b, stk. 3, om nærmere regler om regionernes forpligtelser efter stk. 1 og 2
- § 90 om regionernes oplysningspligt
Bekendtgørelse nr. 657 af 28. juni 2019 om ret til sygehusbehandling m.v.:
- § 12, stk. 1, nr. 1, om oplysning om dato og sted for undersøgelse eller behandling
- § 12, stk. 5, om formålet med regionernes informationsmateriale
- § 14, stk. 1, om udredning inden for 1 måned
- § 20, stk. 1, 2. pkt., om beregning af tidsfristen for udredning
Vejledninger
Vejledning nr. 9988 af 22. september 2016 om frit sygehusvalg, udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning og information til henviste patienter:
- Pkt. 2.0 om ret til hurtig udredning
- Pkt. 5.1. om information til patienter, der skal udredes eller behandles på et sygehus